Google Keyword Planner Back To Normal?

Maaf, post ini sudah tidak relevant lagi. Saya akan update satu post lain untuk cover post ini malam nanti.

Update, Ini dia post yang saya maksud kan

http://www.seocarabaik.com/keyword-research-software/

Assalam.

Dalam beberapa lama yang lepas, hampir 2 bulan kot.

Saya rungsing juga dengan update terbaru Google Keyword Planner.

Sebab, kebiasaan bila buat keyword research untuk SEO, Google keyword planner tu dia akan tunjukkan data seperti di bawah :

google-keyword-planner
  • Print
  • Google+
  • facebook

Kiranya kita akan dapat exact volume untuk ‘mailer’ yakni 18 100.

Tapi entah kenapa dalam bulan lepas jadi macam bawah ni.

google-keyword-planner-23
  • Print
  • Google+
  • facebook

Search volumenya sudah jadi range pula.

So memang memang tersangat problem untuk SEO dan juga mereka yang gunakan Google Adwords.

Mula mula, saya ingat kan ini update terbaru dari Google. Dan ramai internet marketer luar negara juga dah buat post macam macam tentang ni. Kiranya diorang plan untuk cari cara lain untuk dapatkan keyword exact tu semula. Sebab yang range range ni, memang tak boleh la nak buat apa.

Pendek kata, susah nak predict berapa visitor yang kita akan dapat dalam sebulan.

Contoh macam di WP Kick Starts, predict saya ialah, dalam 30% sahaja jumlah visitor yang anda akan dapat.

Seperti contoh tadi kita tengok kat atas mailer tu ada 18 100 search volume kan?

Kiranya, kalau kita berjaya dapatkan ranking SEO blog kita ni page pertama untuk keyword mailer, mungkin akan dapat 18 100 sebulan kan?

Tapi, berdasarkan video yang saya kongsikan di WP Kick Starts, jawapannya tidak.

Dan ia hanya 30% sahaja.

Bermaksud..

Jumlah Search Volume di Google Keyword Planer x 30% = 5430 orang sahaja visitor sebulan.

Yakni, 5430 bahagi 30 = untuk dapatkan sebulan.

Ok stop cerita tu…

Tapi alhamdullillah.

Rupanya, ia adalah kesilapan teknikal sahaja.

Maksud saya yang keywor range tu lah. Sepatutnya memang patut tunjuk exact match tu.

Ini ada satu sembangan antara Internet Marketer dengan orang Google, di twitter

Selain daripada twitter tu, ada lagi tempat tempat clarification yang lain macam di bawah ni:

https://www.searchenginejournal.com/significant-change-keyword-planner-google-restricts-access-adwords-accounts/166899/

https://www.en.advertisercommunity.com/t5/AdWords-Announcements/Updates-to-the-Keyword-Planner-Tool/m-p/601961#

https://www.seroundtable.com/google-keyword-planner-data-ranges-campaign-only-22506.html

https://www.searchenginejournal.com/significant-change-keyword-planner-google-restricts-access-adwords-accounts/166899/

Apa yang orang Google tu cakap, dia akan back to normal semula. Tapi saya tak pasti bila.

Ikutkan apa yang terjadi pada saya, kita akan dapat semula result exact iaitu tanpa range range ni bila sudah mula aktifkan satu campaign di adwords.

Memang saya ada buat sekejap untuk WP Kick Starts.

Nanti saya akan update semula bila ya.

Setakat hari ni, kalau anda nak buat keyword research, nak tak nak terpaksa lah actifkan satu campaign.

***Article ini saya buat dalam masa tak sampai 1 jam.

Kiranya saya tak cukup masa lagi untuk study betul betul apa yang telah berlaku. Nanti insyaAllah saya akan update lagi. Saya akan cuba study study dan korek korek lagi apa yang telah berlaku.

4 thoughts on “Google Keyword Planner Back To Normal?”

    1. Hi Jern.
      Nak belajar macam mana tu, sebab SEO ni memudahkan sahaja, kita masih lagi perlu ada basic untuk fahamkan kenapa kita guna sesetengah software tu. Untuk saya sendiri, banyak juga software yang saya gunakan untuk mudah kan proses research saya.

      Apa apa pun, saya guna software berbayar Mangools untuk buat keyword research.

      http://www.seocarabaik.com/keyword-research-software/

      dan juga ahrefs ataupun majestic seo

      dan juga beberapa lagi sofware lain, mungkin dalam 4 lagi untuk saya buat research. bergantung kepada jenis competitor juga. ada yang tak perlu banyak2.

      kalau untuk sesuatu keyword itu perlu untuk saya buat research dengan lebih mendalam. Memang terpaksa guna banyak software lain..

      Lagi sekali. Software hanya bantu untuk kita mudahkan kerja SEO. Tapi masih lagi bergantung kepada pengetahuan kita juga.

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.