Google Keyword Planner Back To Normal?

Maaf, post ini sudah tidak relevant dah. Saya akan update satu post lain untuk cover post ini malam nanti.

Assalam.

Dalam beberapa lama yang lepas, hampir 2 bulan kot.

Saya rungsing juga dengan update terbaru Google Keyword Planner.

Sebab, kebiasaan bila buat keyword research untuk SEO, Google keyword planner tu dia akan tunjukkan data seperti di bawah :

google-keyword-planner
  • Print
  • Google+
  • facebook

Kiranya kita akan dapat exact volume untuk ‘mailer’ yakni 18 100.

Tapi entah kenapa dalam bulan lepas jadi macam bawah ni.

google-keyword-planner-23
  • Print
  • Google+
  • facebook

Search volumenya sudah jadi range pula.

So memang memang tersangat problem untuk SEO dan juga mereka yang gunakan Google Adwords.

Mula mula, saya ingat kan ini update terbaru dari Google. Dan ramai internet marketer luar negara juga dah buat post macam macam tentang ni. Kiranya diorang plan untuk cari cara lain untuk dapatkan keyword exact tu semula. Sebab yang range range ni, memang tak boleh la nak buat apa.

Pendek kata, susah nak predict berapa visitor yang kita akan dapat dalam sebulan.

Contoh macam di WP Kick Starts, predict saya ialah, dalam 30% sahaja jumlah visitor yang anda akan dapat.

Seperti contoh tadi kita tengok kat atas mailer tu ada 18 100 search volume kan?

Kiranya, kalau kita berjaya dapatkan ranking SEO blog kita ni page pertama untuk keyword mailer, mungkin akan dapat 18 100 sebulan kan?

Tapi, berdasarkan video yang saya kongsikan di WP Kick Starts, jawapannya tidak.

Dan ia hanya 30% sahaja.

Bermaksud..

Jumlah Search Volume di Google Keyword Planer x 30% = 5430 orang sahaja visitor sebulan.

Yakni, 5430 bahagi 30 = untuk dapatkan sebulan.

Ok stop cerita tu…

Tapi alhamdullillah.

Rupanya, ia adalah kesilapan teknikal sahaja.

Maksud saya yang keywor range tu lah. Sepatutnya memang patut tunjuk exact match tu.

Ini ada satu sembangan antara Internet Marketer dengan orang Google, di twitter

Selain daripada twitter tu, ada lagi tempat tempat clarification yang lain macam di bawah ni:

https://www.searchenginejournal.com/significant-change-keyword-planner-google-restricts-access-adwords-accounts/166899/

https://www.en.advertisercommunity.com/t5/AdWords-Announcements/Updates-to-the-Keyword-Planner-Tool/m-p/601961#

https://www.seroundtable.com/google-keyword-planner-data-ranges-campaign-only-22506.html

https://www.searchenginejournal.com/significant-change-keyword-planner-google-restricts-access-adwords-accounts/166899/

Apa yang orang Google tu cakap, dia akan back to normal semula. Tapi saya tak pasti bila.

Ikutkan apa yang terjadi pada saya, kita akan dapat semula result exact iaitu tanpa range range ni bila sudah mula aktifkan satu campaign di adwords.

Memang saya ada buat sekejap untuk WP Kick Starts.

Nanti saya akan update semula bila ya.

Setakat hari ni, kalau anda nak buat keyword research, nak tak nak terpaksa lah actifkan satu campaign.

***Article ini saya buat dalam masa tak sampai 1 jam.

Kiranya saya tak cukup masa lagi untuk study betul betul apa yang telah berlaku. Nanti insyaAllah saya akan update lagi. Saya akan cuba study study dan korek korek lagi apa yang telah berlaku.

61

2 Responses

  1. Seri
    February 5, 2017
    • Syed
      April 12, 2017

Write a response

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!