Siapa Sini Pernah Try Adsense? $25 >> $86 >>$97.10

Sebenarnya saya bukan lah jenis yang focus pada adsense sangat orangnya.

Bagi saya adsense ni adalah commission kecik. Huhu

Bukan lah berlagak, tapi memang kecik pun kan.

Tapi dalam beberapa bulan yang lepas, pandangan saya mula berubah.

Walaupun kecik earningnya, tapi incomenya sangat stabil dah mudah untuk tweak dan improve.

Sebelum kita pergi berapa yang saya mampu raih pada salah satu blog saya, mai nak share dulu permulaan bagaimana saya faham dengan adsense ni.

Ambil masa juga untuk saya faham adsense, baik dari segi page setup code nya dengan memahami earning yang saya dapat.

Dan berikut merupakan perkara yang saya baru faham dalam 3 dan 4 bulan yang lepas.

1. Apa perbezaan estimate earning dengan finalized earning

2. Bila earning final akan update ke total commission, dan berapa hari bulan, supaya saya boleh check..

3. Mana yang dah tau apa itu estimate earning dan finalized earning, mesti akan curious juga berapa pula nanti akan ditolak kan. So ini pun saya dah tahu

4. Macam mana nak setup ads experiment dekat adsense page

Saya tahu pengetahuan atas ni memang tersangat basic, tapi itu lah saya baru faham dalam 4 bulan yang lepas sebab saja nak try try kat blog private saya. Tengok boleh pergi sampai mana earningnya.

Apa apa pun, berikut merupakan earning di salah sebuah blog saya sendiri.

Kalau anda lihat di bawah screenshot bulan March 2016, bulan yang saya cuba cuba faham apa lah Adsense ni.

Earning – 13 dollar

earning google adsense

Ok, so itu dia. 13 dollar sahaja bulan march. Memang sikit bebeno. Tapi saya nak tengok dulu macam mana earning adsense saya ni boleh perform paling baik tanpa sebarang improvement pun. Dan bulan berikutnya iaitu bulan April lebih baik untuk setkan target. Sebab 13 dollar bulan march start pasang code adsense pun dalam tengah bulan. Jadi untuk bulan April, dapat lah lengkap data untuk satu bulan.

So berikut adalah earning untuk bulan April

Earning – 29 dollar

earning google adsense1

Dan earning untuk bulan May

Earning – 22 dollar

earning google adsense2

Pertama kali, saya tak pasti kenapa bulan May rendah sangat. Tapi apa yang saya faham ialah, blog saya ni mampu buat dalam lingkungan 25 hingga 30 dollar sahaja sebulan.

30 dollar? Erm ok tak tu ya.. dalam 119 ringgit. Nak cakap banyak pun tak banyak,nak cakap sikit pun memang lah sikit, tapi ini ibarat duit FREE, duit tiba tiba. Tak keluarkan kos apa pun. Bukan juga product utama seperti affiliate yang cuba saya jualkan di blog tu pun. So dapat RM 100 tiba tiba apa salahnya kan.

Tapi saya percaya yang saya boleh dapat lebih lagi pada kadar traffic yang sama.

Ideanya,

untuk study iklan adsense yang macam mana buatkan orang lebih banyak click…

Dan earning selepas ini adalah yang telah saya usahakan dengan menggunakan beberapa strategy untuk buatkan visitor ‘click’…

So mula lah sesi mengtweak tweak mengkaji dan juga sharing ideas juga dari kawan kawan lain.

So earning bulan June

Earning – 43 dollar

earning google adsense3

Seperti anda lihat, earning sudah double daripada bulan yang sudah. Tapi percaya tidak, traffic untuk blog ni masih lagi sama.

Kita pergi bulan seterusnya pula iaitu bulan July.

July Earning – 86 dollar

earning google adsense4

Banding dengan bulan bulan sebelum ni, 86 dollar ni adalah yang terbaik sepanjang bulan yang saya test dan study untuk improvekan earning adsense saya.

Tweak saya tak tamat lagi ni. Sebab setting yang saya dapat 86 dollar tu saya tweak dalam pertengahan bulan July. So kena nilai earning bulan August untuk tahu berapa tinggi yang boleh capai..

Di bawah estimate earning per day yang saya peroleh, kalau perhatikan jumlah nya lebih baik sikit dalam 1 minggu yang terakhir bulan July lepas.

google adsense july

Secara jujurnya, saya tak ada masalah pun tak blurkan apa yang saya blur pada image atas ni. Tapi hasil daripada baca baca, macam tak boleh nak tunjuk disebabkan policy dari Google sendiri.

Saya tak pasti betul atau tidak, nak tak nak. Terpaksa lah saya buat.

Saya tunjuk trend chart bulan July juga

track chart google adsense

Perhatikan juga earning untuk 30 July sikit sesangat. Saya pun tak tahu kenapa.

Tapi sekarang macam sudah ok sikit.

Blog saya ni mampu juga buat 8.76 dollar sehari.

Kalau lah boleh maintain sebulan?

8.76 x 30 = 262.8 dollar

Tapi angan angan lah. Saya rasa, at least 3 dollar sehari.

So bulan 8 ni, kemungkinan dalam 90 dollar. Target saya, ikutkan trend yang mungkin boleh dicapai. Macam boleh dapat 100 USD.

Nanti saya update bawah ni ya..

Selepas akhir bulan August ni..

Adakah memang betul akan jadi final tweak saya?

Mesti lah tak, sebab saya baru sahaja plan 5 strategy lain lagi untuk nilai earning saya.

Bayangkan 5 strategy lagi saya nak cover ni. Malasnya kan.

Sedangkan dari March sampai July lepas pun baru 4 kali tweak yang saya buat.

Itu pun ambil masa 5 bulan..

Ini nak tunggu lagi 5 strategy lain? Macam satu tahun je baru siap case study ni.

So, saya nak ajak anda untuk turut bantu saya siapkan case study ni. Untuk kebaikan kita bersama juga. Kalau anda tunggu saya, memang tunggu lagi 1 atau 2 tahun lah baru siap.

Dah lah jenis macam saya ni semua benda nak usik. Nanti kat bawah saya share caranya macam mana ya.

Sekarang saya nak emphasize apa lah motifnya saya ceritakan semua ni.

So apa moral of the story dia ni?

Mudah je, kalau saya tak buat apa apa, redho je dengan kehendak ilahi, earning bulanan saya dari Adsense mesti akan bawah 30 dollar je. Betul tak? Dalam lingkungan 25 dollar hingga 30 dollar sahaja.

Tapi sebabkan saya ambil keputusan untuk tweak dan improvekan mana yang kurang, earning saya jadi hampir 90 dollar dah pun.

Dari purata 25 dollar ke 86 dollar, beza banyak tu kan.

Tukar pada ringgit pulak

Penambahan daripada 100.56 ringgit sebulan kepada 345.93 ringgit.

Berbaloi kan, padahal traffic saya sama sahaja.

Lagi pula focus blog ni adalah untuk jual produk Amazon…

So lebih 300 ringgit ni adalah tambahan sampingan kepada earning amazon saya sahaja kan.

Update SELEPAS Sebulan ( Earning Untuk August )

Masa awal bulan August, kiranya masa saya tulis article ni lah. Sebab time saya update ni lebih kurang selepas satu bulan. Apa yang saya fikir macam boleh je akan dapat earning lebih 100 USD memandangkan stabil juga untuk setiap hari 5 dollar.

Tapi apakan daya, tiba tiba bulan August tidak berapa nak baik.

total : $97.10 sahaja.

earning bulan august 2016 adsense

So kesimpulannya kalau kita recap balik.

Daripada lansung tak dapat earning apa apa dari Adsense:

March ==> $13.41 – saya letak code dalam tengah bulan, saja nak testing
Apr      ==> $29.70 – yang ni earning saya total lengkap 30 hari untuk setting mac
May     ==> $22.12 – yang ni pun sama kot
Jun       ==> $43.82 – bila sudah dapat data sikit, baru sy tweak. dalam tgh bulan
July      ==> $86.51 – yang ni bukan lengkap 30 tweak Jun, sebb sy ada tweak lgi.
August ==> $97.10 – yang ni baru lengkap 30 hari untuk final tweak..

Apa pula step seterusnya?

Saya sendiri memang ada plan khas untuk blog pasaran US/UK ni. Walaupun baru ada 13 post, tapi boleh tahan juga ya google adsense ni.

So saya akan plan untuk tambah article lagi dalam masa terdekat ni.

Untuk anda sebagai pembaca pula.

Macam di atas tadi, saya plan untuk kongsikan apa teknik yang saya buat.

Dah ready dah pun, cuma nak tambah tambah sikit lagi. Nanti saya akan giveaway sahaja teknik adsense tu.

Apa kelebihan nya nanti kita dapat?

Tinggi sangat nilainya. macam apa yang dah berlaku pada saya, katakan bulan kedua je terus saya testing code adsense atas ni macam bulan July?

Pasti earning saya lebih baik dari tempoh yang paling awal kan.

Tapi sebab kan saya sorang, dan saya sendiri yang buat. Terpaksa lah try and error. Dan hasil daripada data yang saya dapat, baru lah sampai kepada conclusion pada format iklan yang saya dapat bulan July yang lepas.

Tapi nanti ya, nanti saya share kan…

Untuk sekarang ni. cepat cepat tweak  code adsense anda kepada yang lebih baik.