Cabaran RM 1000/m – April Update– Lunch Product

Assalamualaikum,

Lama juga tak update blog ni.

Saya sekarang sudah tak duduk Ipoh. Sudah berpindah mencari rezeki di Kulim pula 🙂

Seperti biasa,

Setiap akhir atau hujung bulan, saya akan berikan update dengan cabaran blog 1000 ringgit setiap bulan saya.

Setakat hari ni progress nya saya boleh katakan failed.

Sekarang dah nak masuk bulan ke 6 dah ni. Tapi baru beberapa dollar duitnya dapat. Itu pun dari Adsense.

Bukan dengan daripada product yang saya plan.

Sebab itu jadi macam ni ialah product yang cuba dijual terpaksa di edit semula sebab penulisannya macam kurang memuaskan sikit.

Jadi saya dengan penulis sedang giat usaha sama supaya penulisan product ni dapat nampak lebih ‘sedap’ dibaca sikit.

Untuk pembaca baru blog ni,

Post ini adalah post yang berjadual, di mana saya cuba merekodkan jumlah keuntungan yang saya mampu buat melalyu. Dan perancangan utamanya ialah cuba blog rahsia saya ni buat duit dalam RM 1000 sekurang kurangnnya dalam masa 6 bulan. Dan sekarang, sudah bulan ke ….6..

Alamak. Dah bulan ke 6 dah. Naya ni.

Dari tadi berita buruk.

Sekarang saya nak share berita baik pula.

Email Marketing ting ting…

Dalam awal bulan lepas, saya ada buat macam email marketing sikit.

Tujuan email marketing ni, bukan sekadar nak bagi giveaway free ebook.

Malah, saya juga ada selitkan sikit kalau diorang signup, diorang atau visitor blog saya ni akan dapat preview product utama yang bakal di lancarkan dalam masa terdekat.

Kiranya ibarat saya nak kumpul peminat dulu lah ni.

Kiranya nanti, bila kita lancarkan boleh lah dapat sales yang tiba tiba sekali berjemaah yang beli kan. Harapnya nye lah.

Baiklah, enough talking ek.

Di bawah merupakan bilangan subscriber yang saya dapat daripada hari ke hari dalam blog ini, untuk topic ini sahaja. Kiranya ada lagi topic untuk email marketing strategy yang lain.

email marketing

Kalau anda lihat dekat atas tu, lebih kurang mula saya buat pada 11th April.

PAAAP terus dapat 12 orang. Terkejut juga ye..

Purata sehari, dalam 6 atau 7 orang yang berminat untuk dapatkan preview premium product ni.

Dan kalau lihat kepada conversion oleh Aweber sendiri dalam 6.8% seperti kat bawah ni.

CV untuk email marketing

Ok lah kan. Kalau Nail Patel sendiri pun pernah cakap, purata conversion rate untuk blog dia tu dalam 7.4% rasanya. Kalau cantik sikit dalam 10 point something.

Dan saya?…..6.8%

Tapi bukan lah boleh selesa kan.

Sebab baru hari pertama atau bulan pertama dah dapat macam ni, maksudnya pasti ada lagi yang saya boleh improve.

Justeru ada beberapa idea yang saya boleh brainstorm untuk impove CV bagi email marketing saya ni.

Kalau anda lihat kat daily subscriber atas tadi tu.

Saya paste semula di bawah ya..

email marketing 2nd

Dah macam rompong sikit kat tengan tengah kan.

Itu sebab saya ada tweak sikit.

Serupa juga yang anak panah warna hijau tu. Saya ada tweak juga. Cuba beri penambahbaikan selepas rumusan data yang telah saya dapat dari tempoh 11th sampai ke 30th April tu.

So itu dia.

Dua hal yang saya sudah bincangkan.

Pertama sudah sampai bulan ke 6. Naya ni.

Kedua tentang email marketing yang saya plan dan apa yang telah saya achieve.

Pogo Sticking Improvement

Kalau anda baca balik update blog ni bulan yang sudah. Iaitu pada bulan Mac ni.

Saya ada kongsi tentang visitor blog saya yang bila dating je ke blog terus blah kan.

Kiranya, kurang orang yang pergi ke page lain selepas mereka masuk page pertama saya. Kemungkinan besar ada 2, satu memang article yang tidak menarik. Kedua ialah saya sendiri yang salah sebab tak plan awal awal on page factor untuk page ini.

Untuk mudahkan anda, saya paste semula tool yang saya guna untuk rekod bulan yang lepas

screenshot pages

Anda lihat bahagian yang ‘Pages’ tu kan. Ada tulis 1, 2, 3 pun ada. Itu maksudnya, katakan 1, maksudnya visitor tersebut terus pergi. Kalau dua, maksudnya visitor tersebut tidak terus pergi sebaliknya pergi ke page lain di blog saya pula. Begitu juga yang ke 3 dan ke atas. Lagi banyak page saya yang visitor saya selak selak, lagi lah bagus kan. Sebab ia dapat improve bounce rate blog saya.

Untuk lebih mudah, berikut merupakan summary nya.

Ini untuk bulan lepas tau.

Dalam 103 Visits
66 visit yang lawat page 1 64.08%
24 visit yang lawat page 2 23.30%
4 visit yang lawat page 3 3.88%
4 visit yang lawat page 4 3.88%
1 visit yang lawat page >5 0.97%

Seperti anda lihat, dalam 103 visitors yang dianalisa, ada 64.08% yang terus pergi meninggalkan blog saya sebaik sahaja mereka dating. Begitu juga seterusnya.

Dan selepas beberapa tweak dan planning.

Saya on semula tool yang saya gunakan ni. Resultnya adalah seperti di bawah, tapi tak sampai 100 visitors sebab server tool ni problem. Nanti saya update lain.

Tapi at least dapat good data juga, seperti di bawah.

Dalam 80 Visits
48 visit yang lawat page 1 60.00%
24 visit yang lawat page 2 30.00%
1 visit yang lawat page 3 1.25%
3 visit yang lawat page 4 3.75%
8 visit yang lawat page >4 10.00%

 

Seperti anda lihat, sebelum 64.08% pergi page pertama dan terus pergi, tapi selepas tweak, dalam 80 orang 60% yang pergi page pertama. Kiranya ada penurunan lah kan, tak banyak dalam 4.08% sahaja.

Saya percaya tak jauh beza sangat adalah disebabkan form email yang saya attachkan dalam post ni.

Kiranya, saya nak dapatkan email visitor lah dengan bagi ebook percuma seperti yang ceritakan di atas.

So, kemungkinan besar, visitor sudah key in email, mereka terus pergi ke inbox gmail contohnya dan download ebook saya. So ia sememangnya ganggu analysis kita yang ini.

Tp at least, kita tahu percentage 64.08% Berjaya diturunkan kepada 60% kan.

Dan lebih baik juga, saya ada hampir 200 subscribers dari post ini sahaja.

Update,

Ingat lagi dengan screen shot daily subscriber saya di atas.

Saya paste semula di bawah ni…

email marketing 2nd

Untuk anak panah yang warna hijau tu, memang saya ada tweak banyak sikit dengan strategy untuk dapatkan email visitor ni.

Kiranya, kalau nak dirumuskan lah ye.

Yang 11th tu saya memang total blindly terus letak form tanpa sebarang strategy atau plan. Sebab nak tengok dahulu sejauh mana post ni boleh convert visitor into subscriber.

Seterusnya, dalam anak panah merah tu, memang blog saya dalam keadaan kucar kacir sikit sebab saya cuba buat improvement pada article dan jual box form email saya dari aweber ni. Itu sebab memang nampak macam tersangat kurang email sign up time tu.

Selepas siap edit, baru lah nampak macam kembali normal dalam 27th hari bulan kat atas tu dengan saya berjaya dapatkan 11 subscriber.

Seterusnya pada 1 May dan seterusnya, saya cuba strategy 2nd last final saya. So itu sebab nampak macam steady 10 subscriber pada 1 hb dan juga 2 hb tu.

Nampak macam beriye sangat ye, strategy lah apa lah. Tak ada susah mana pun sebenarnya, cuma kena main main tweak sikit, dan banyak termenung. Termenung untuk berfikir lah ye…

So, saja saya nak update, memandangkan pusingan hari untuk hari ini semakin lengkap.

Berikut latest daily subscriber saya selepas saya tweak untuk 2nd last trial plan saya ni. Kiranya, saya memang ada lagi satu, paling terakhir untuk idea ni. Tapi tengok lah dulu macam mana.

Tengok screen shot di bawah.

latest cv monitoring

Kalau anda perhatikan, nampak macam stabil juga ya. Walaupun ada yang unsubscribe pada ‘semalam’ dan juga ‘hari ni’ 2 orang. Tapi at least saya dapat subscriber yang stabil untuk 3 hari ni. Berbanding dengan rekod rekod yang sebelumnya, yang turun naik terlampau drastic sangat kan.

Saya harap rekod ini akan terus terus terus lebih baik. InsyaAllah

Next plan…

Plan seterusnya, saya tiada pilihan lain untuk cuba usahakan juga untuk jual produk ni bulan ini juga.

Apa nak jadi, jadi lah. Bulan ni mesti kena siap lancarkan..shit betul lah..

Yang kedua, saya akan improve SEO untuk niche jualan ni….

Itu sahaja…

Cabaran RM 1000/m – Mac Update– Cabaran Baru + Ready to Make Sale

Assalamualaikum,

Seperti biasa setiap akhir bulan saya akan update blog private yang saya usahakan dalam pasaran kita Malaysia untuk cuba dapatkan keuntungan dalam RM 1000 setiap bulan.

Project ni dah 4 bulan berlalu. Saya mula pada bulan 12 hari tu.

Setakat ni boleh kata very slow progress. Salah saya sendiri juga. 🙁

Bulan ni saya mungkin akan lagi busy sebab saya akan pindah ke Kulim, Kedah pula. Sekarang ni kat Ipoh.

Insyallah lagi 2 minggu macam boleh lah bertolak. Bilik sewa pun tak cari lagi ni. Adui

Baiklah,

Untuk post kali ni saya nak share progress yang berlaku pada bulan March yang lepas.

Overall search ranking banyak juga yang improve. Saya puas hati dengan ranking tapi tak puas hati dengan tweak yang saya buat untuk buatkan blog ni mula buat duit.

Untuk ranking, saya rasa tiada masalah.

Ada satu keyword yang search volumenya sampai 18 ribu setiap bulan, blog saya pula sudah berada di page kedua, dalam 16th macam tu. 3 hari lepas saya tengok 13th.

Tak kesah lah, yang pasti bukan no 1. Sebab itu adalah targetnya.

Tapi topik ini untuk search volume yang beribu beribu dan dalam yang ratus ratus sudah pun saya ranking. Rata ratanya banyak yang page pertama ranking no 2.

Saya percaya, dalam bulan depan, progress akan lebih baik untuk keyword ni. Dan keyword keyword lain yang saya usahakan juga.

Traffic untuk blog ni dalam awal bulan March yang lepas, visitor blog saya sudah capai 100 orang sehari.

Dan selepas sebulan, blog ni cecah lagi 100. So total dalam 200 orang sehari datang ke blog saya ni. Total saya yakin semuanya datang dari Google Search, sebab saya masih lagi belum beri focus dari Social Network dan lain lainnya.

ranking march

Kalau anda lihat, paling tinggi ialah 263 visitor pada 29 March yang lalu.

Saya percaya ini disebabkan ranking yang dah mula menjadi lebih positif.

Walaupun memang ye saya ada belanja hampir 500 untuk buat advertising, tapi saya rasa tindakan saya tu agak merugikan juga sebab tersalah focus niche. So saya rugi RM 500.

Tapi tak mengapalah, masih awal lagi untuk buat kesimpulan kan.

Harapan saya bulan 4 ni, harap harap kan. Dapat lah reach visitor 500 orang sehari. Baru lah rasa lega sikit hati saya ni tengok. Ye tak?

Cabaran Bulan 4…

Yang pertama….

Dalam bulan 3 yang lepas saya ada kenal pasti satu masalah yang mesti saya usahakan secepat mungkin.

Dan masalah itu ialah perkara yang sangat penting yang mesti dibuat oleh semua SEO juga.

Masalahnya ialah ‘selepas visitor datang, diorang nak buat apa’.

Sebab, selepas saya jalankan analisa, saya dapati visitor yang datang ke blog saya akan terus pergi menghilang kebanyakannya pada entry page yang mereka masuk.

Ini sangat penting, sebab kalau saya tak buat sesuatu ia akan effect ranking dan sales juga.

Yang effect ranking tu maksud saya, ingat tak dengan post yang buat, ‘Bukan Sahaja bounce rate, tapi 4 lagi perkara yang harus tahu’.

Tujuan post tersebut adalah untuk buatkan Google detect blog kita sebagai berkualiti, sesuatu yang akan membantu visitor yang datang berkungjung. Jika Google dapat detect ini, ranking blog saya akan lebih baik.

Baiklah, untuk lebih faham. Saya tunjuk terus screen shotnya. Ini yang paling latest tau. Saya buat panjang sikit untuk anda faham lebih baik dengan apa yang saya maksudkan.

Tengok yang bahagian Column ‘Pages’ di bawah.

screenshot pages

Kalau anda perhatikan nombor di Column Pages di atas, ia bermaksud berapa banyak page visitor view selepas entry page.

Maksud saya, katakan visitor datang ke post pertama. Adakah visitor ini akan terus pergi selepas baca post entry page tadi, atau pun dia akan pergi ke post lain melalui internal linking, atau pun post list pada sidebar saya, atau pun post suggestion pada akhir blog post. Tak kesah lah dari mana, yang pasti, adakah dia akan pergi ke post yang lain.

Ini penting, seperti yang saya share di atas, bukan bounce rate sahaja kita nak selenggara. Malah pogo sticking, dwell time dan banyak lagi untuk ambil kira.

Dan ini masalah yang saya hadapi sekarang, kalau anda lihat screen shot atas tu. Tak pe lah saya paste semula di bawah untuk anda.

screenshot pages

Homepage Arrangement

Untuk setting homepage kita ia amat penting, tak sesuai sebenarnya kita letak semua benda merata rata macam tu sahaja di homepage. Sebaliknya ia mesti disusun topik by topik elok elok, supaya visitor lebih senang untuk decide action seterusnya.

Saya akan cuba fikirkan macam mana, kalau ada masalah.

Sebab macam banyak pula keja lain nak buat.

Post Update

Saya masih lagi struggle dengan post update sebenarnya, malas betul rasanya. Harap betul boleh buat post baru dengan banyak banyak banyak nye.

Sekarang ni, banyak plan post sahaja. Tak buat pun. Huhu..

Harap saya diberi kekuatan untuk buatkan post update lebih banyak bulan April ni.

Kalau saya maintain tiap bulan buat 30 post, maknanya saya dah boleh ada 120 post dah. Ush..banyak tu, nyesal pun rasa ada.

Ok lah…

Saya rasa itu je kot.

Yang penting focus no 1 tadi tu.

Saya dah siapkan action plan dan strategy untuk saya apply, tapi saya perlukan lagi satu untuk buat ia betul betul menjadi..Ebook percuma..saya akan cuba siapkan secepat mungkin.

Tq sebab sudi baca… J

Kebanyakkannya adalah satu satu sahaja kan.

Huhu, amat lah menyedihkan. Untuk factor bounce rate, saya rasa tiada masalah sebab kalau anda lihat column Duration di atas, sampai 9 minit pun ada. Dan banyak juga yang berminit minit untuk post di atas sahaja. Dan average Duration adalah dalam 2 minit setengah juga. Yang bagi saya, ia agak baik.

Cuma yang tadi lah, kita nak beri focus. Selepas visitor view blog kita. Apa pula seterusnya…

Nak suruh pergi ke page lain?

Nak suruh orang click adsense?

Nak suruh isi ruang form?

Atau yang paling baik, untuk buat belian.

So, ini focus saya bulan 4 ni. Insyallah.

 

Cabaran RM 1000/m – Mac – Reach 100 Visitor Sehari

Untuk Yang Baru Datang

Post ini adalah post siri untuk Cabaran RM 1000 sebulan saya. Di mana, saya akan berkongsi planning dan rekod pencapaian kepada anda setiap akhir bulan kepada anda. Cabaran buat duit ini sudah bermula awal December 2015 lepas. Anda boleh kembali ke post pertama anda kata masih lagi belum baca. Saya ada listkan semuaya di bawah.

Anda boleh baca semula post saya yang lepas yang saya akan listkan di bawah:

1 – Plan

2 – Pre December

3 – Cabaran RM 1000/month Dengan Blog – Update December

4 – Cabaran RM 1000/month Dengan Blog – Update Januari – Big Failure

5 – Cabaran RM 1000/m – Mac – Reach 100 Visitor Sehari ( yang sekarang ni )

Hah, lama juga penantian.

Akhirnya blog challenge ni sampai 100 visitor sehari.

Seperti di bawah

seo

Ok, mungkin saya tak adil sikit sebab itu bulan March dah kan.

Misi lepas ni, nak dapatkan visitor 500 orang sehari pula.

Tak tau bila pula boleh dapat.

Post kali ni, saya rasa tak ada apa yang saya nak sembangkan sangat pun.

Sebab lepas ni saya nak kena siap kan beberapa article dan hal hal SEO lagi untuk blog challenge ni.

Focus utama saya, dari mula sampai sekarang ialah untuk buat lebih article, saya harap sangat untuk siapkan 100 post article secepat mungkin.

Ada juga beberapa plan untuk dapatkan guest post dari mana mana blogger. Jemput diorang buat juga.

Ada yang saya sudah contact dan setuju dah pun.

Kalau saya dapat dalam 5 orang pun dah rasa bagus sangat dah untuk bulan Mac ni.

So itu dia,

  1. Dapatkan lebih post article.
  2. Dapatkan guest post daripada orang lain yang berminat

Saya juga ada sponsored beberapa blogger yang agak top juga untuk promote blog saya.

Harap saya dapat lebih visitor dengan lebih cepat sebabkan sponsored ni.

Total, dalam 500 ringgit saya sudah belanja.

Tapi agak slow sikit sebab blogger dan vlogger ni kerja. Jadi mungkin diorang kurang sikit masa untuk buat dengan cepat.

Tapi tak pe lah, tak leh lah nak paksa paksa ye tak.

Kalau tak silap, plan yang bulan Januari adalah untuk dapatkan beberapa expert untuk turut juga menyumbang kepakaran di blog saya.

Saya ada dapat sorang, pensyarah dari UNIMAS kot.

Tapi lambat juga dia reply, mungkin bz mengajar kot. Saya harap saya dapat kerjasama dari beliau juga.

So, totally, bulan Feb plus dengan yang bulan Mac ni, adalah dalam 500 ringgit budget keluar untuk buat sponsored.

Lebih kurang dalam RM 144 sudah saya keluarkan. Mungkin dalam RM 370 lagi dalam bulan Mac ni. Saya tunggu diorang siapkan post dulu baru saya bagi duit.

Ah, microphone yang saya cakap nak beli sebelum ni sudah sampai pun.

snowball beli barang lazada

OK ler, dalam seminggu. Oversea, tapi tak tau lah ceruk mana overseanya.

Setakat ni kualiti ok.

Nanti saya siapkan video untuk salah satu isi kandungan blog ini juga.

Sekarang ni, kawan asek ada dalam bilik je, segan nak buat.

Tunggu dia kerja shift dulu.

 

Cabaran RM 1000/month – Update Januari – Big Failure

Sepatutnya saya buat post ni 1 hb. tapi sebab malas dan tak baru start shift..

Untuk Yang Baru Datang

Post ini adalah post siri untuk Cabaran RM 1000 sebulan saya. Di mana, saya akan berkongsi planning dan rekod pencapaian kepada anda setiap akhir bulan kepada anda. Cabaran buat duit ini sudah bermula awal December 2015 lepas. Anda boleh kembali ke post pertama anda kata masih lagi belum baca. Saya ada listkan semuaya di bawah.

Anda boleh baca semula post saya yang lepas yang saya akan listkan di bawah:

1 – Plan

2 – Pre December

3 – Cabaran RM 1000/month Dengan Blog – Update December

4 – Cabaran RM 1000/month Dengan Blog – Update Januari – Big Failure ( post yang anda view sekarang)

Salam.

Bulan Januari saya dalam mood yang terlampau malas.

Memang rasa malas yang teramat sangat.

Malas yang sangat sangat malas.

Saya tahu sebab kenapa boleh jadi macam ni. Sebab saya MALAS

Tak ada bos nak sound kalau tak buat keja, kita pun buat keja kat rumah.

Kalau dah Nampak katil, apa lagi kan.

So bulan januari, memang big failure bagi saya.

Saya dapat rasakan failure ini akan berterusan juga bulan Februari. Lantas saya akan beli Blue Snowball dari Lazada ni untuk buat video screen sebagai post saya untuk ambil mood baru sikit.

Blue Snowball ini yang paling murah sekali. Dalam 2 ratus lebih. Yang lain dekat 400 pun ada. Saya plan untuk beli snowball ni.

snowball beli barang lazada

Sebab yang RM 19.90 sen macam bawah ni….

microphone untuk youtube video

Agak menyedihkan. Tapi saya akan cuba buat juga video screen guna mic atas ni harap dapat feedback dari anda semua nanti.

Berbalik pada cabaran RM 1000 sebulan saya ni.

Walaupun bulan lepas langsung tak terusik.

Eh ada juga saya usik. Buat link building sikit sikit. Tapi agak OK juga lah.

Blog challenge saya ni dapat jugalah dalam 40 orang visitor setiap hari walaupun baru umur 2 bulan.
Di bawah ada screenshot untuk bulan pertama, iaitu bulan December untuk post yang disini.

gambar google analytics 1
Google Analytics – December

Dan screenshot di bawah pula untuk yang bulan Januari, boleh lah kan. Sebab tak ada ngadap sangat pun.

gambar google analytics 2
Google Analytics – Januari

Jangan fikir data untuk atas ini tepat sangat tau. Sebab Google Analytics juga akan detect dari IP saya sendiri juga. Tapi korang semua boleh expect untuk bulan Januari tu lebih tepat, sebab jarang sangat saya view blog challenge ni.

Apa apa pun, saya berjaya dapatkan traffic yang agak stabil walaupun bulan Januari, lagi sekali. BIG FAILURE. Nyesal pula rasanya.

Berikut pula search ranking yang dalam plan saya untuk ranking. Kesimpulannya, macam yang anda boleh expect, ada yang naik. Ada yang turun. Ada yang stay juga..

Saya juga akan letakkan rekod ranking untuk akhir bulan December juga ya untuk anda boleh bezakan dari awalnya.

keyword ranking januari

So bulan lepas, saya malas nak tengok balik apa plannya.

Tapi apa yang saya masih ingat ingat.

Nak buat 15 post. TAK JADI
Nak dapatkan 100 likes . TAK JADI

Bulan Februari ni saya nak plan gila gila lagi.

Nak buat post lebih dari 15…

Dan nak dapatkan 100 likes juga..

Ok..itu je…

Salam..

Cabaran RM 1000/month Dengan Blog – Update December

Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan saya akan buat update untuk blog challenge saya plan setiap kali akhir bulan.

Dan hari ni, 31 December 2015 adalah hari yang saya janjikan tu.

Di bawah adalah cerita yang berlaku sepanjang bulan December ni.

Ada yang tak best. Tapi, banyak juga yang best nye.

Untuk Yang Baru Datang

Ini adalah post bersiri yang saya buat setiap akhir bulan. Sebab saya ada buat macam satu blog challenge untuk saya dapatkan sekurang kurangnnya RM 1 000 setiap bulan dengan blog. Challenge ni dah bermula sejak awal bulan December yang lepas.

Anda boleh baca semula post saya yang lepas yang saya akan listkan di bawah:

1 – Plan

2 – Pre December

3 – Update December (post yang anda baca ni lah postnya)

Baiklah…

Kita mulakan dengan kesilapan yang saya telah buat sepanjang bulan December ni.

Kesilapan

Kalau anda lihat semula post saya yang pertama di atas”1 – Plan

Saya ada plan untuk ranking 20 keywords.

Saya sudah check dan confirm, dalam 20 keywod yang saya nak ranking hampir 10 daripadanya ada produk. Kalau lah saya mampu ranking untuk kesemua keyword ni mesti tiada masalah kan untuk sampai target RM 1000/month.

Tapi bila fikir fikir balik rasa macam tak termampu pula untuk saya ranking 20 keyword dalam masa yang sama. Melainkan kalau memang ini sahaja blog yang saya usahakan setiap hari.

Jadi untuk permulaan saya akan beri focus kepada 2 3 produk sahaja. Dan beransur untuk keyword yang seterusnya.

So bulan lepas target dan pencapaiannya

  1. saya plan nak buat 20 article untuk bulan ni – Alhamdullillah saya berjaya capai target ni, walaupun dah dihujung tanduk sangat.
  2. saya juga ada plan untuk buat on pages semampu yang boleh juga. – Ye, saya memang ada buat ambil masa lama juga untuk setting
  3. untuk theme wordpress – ini failed juga masa minggu pertama. sebab saya masih tak sure nak guna theme wordpress apa. sebelum ni saya plan nk guna sociallyviral. tp rasa mcam x sesuai je. Selamat saya ada theme premium yang lepas, so saya guna yang itu sahaja lah untuk jimatkan kos.
  4. saya juga tiada plan langsung untuk buat link building kan – tapi ada juga saya plan untuk buat juga backlink sikit sikit. Tapi saya sibuk perbetulkan article yang saya tangguh tangguh nak setting. Ini memang banyak ganggu masa saya. Jadi saya tak sempat untuk buat backlink.

InsyaAllah saya akan usahakan sepenuhnya bulan Januari nanti. Kalau nak ikutkan tak perlu lagi tau, sebab ada Google Sandbox, yang bermaksud, kalau blog yang masih baru, memang tak akan dapat ranking tinggi punya. Tapi berdasarkan apa yang saya lihat, walaupun saya hanya ada backlink dari social media dan yang simple simple tu, blog saya pun banyak berada di page ke tiga.

Jadi, saya rasa macam boleh je ranking keyword yang saya nak, kurang daripada 6 bulan. Tapi tak pe lah, cakap banyak pun tak best juga. Kita tengok sahaja apa yang akan jadi. Yang pasti, bulan Januari saya akan lebih sibuk dengan article yang lagi nak buat dan proses link building yang plan.

Cabaran Bulan December (bulan pertama)..

Dalam bulan December yang lepas. banyak juga saya belajar perkara baru dalam SEO, sebenarnya tak lah baru mana, Cuma kadang kadang perkara yang asas tu akan secara tak sengaja saya skip dan tak ambil peduli. Padahal penting juga tuh.

buat keyword research dengan bersungguh sungguh

Saya bersyukur saya buat ini secara public. Saya dapat rasakan keinginan dan semangat untuk berjaya ni agak lain sikit. Katakan saya tak buat ini secara public macam ni, mesti saya tak ambil kesah dengan hal hal yang remeh dalam SEO.

Berikut adalah beberapa cabaran yang saya list kan:

  1. masa – saya ingatkan saya boleh setel 1 post dalam 2 jam. tapi memang tak menjadi. kadang kadang, terpaksa tambah lagi dengan factor mengelamun, tak pun tibe tibe pula nak berak. memang ganggu betul masa saya.
  1. article yang kena buat serentak – mcm kat atas, memang saya plan untuk buat article 1 post dalam 2 jam. termasuk research semua lah ni. Tapi tak sangka selalu juga saya terpaksa buat beberapa article dalam satu satu masa. sebab saya perlu juga beri penerangan tentang sub topic tu. kalau saya tak buat sekali, mungkin orang tak berapa akan faham atau memang akan lagi panjang berjela lah article saya tu. jadi lebih baik saya buat article lain. tp itu lah, bila saya sudah terpaksa buat 2 3 article dalam tempoh yang sama, agak susah juga untuk saya deal dengan masa. walaupun begitu saya puas hati dengan mcm ni. setakat ni tak da masalah. ok kot. harap bulan januari ni ok juga.
  1. focus saya selalu sangat terganggu bila saya balik kampong, dan dengan adek yang sakit. Saya memang lagi kerap kena balik kampong untuk jenguk dia dan beli apa apa. Adek perempuan saya pun dah balik kampusnya pula. Saya harap, saya dapat bahagikan masa dengan lebih baik lagi. InsyaAllah.
  1. Tangguh kerja – saya ni memang dari dulu suka tangguh buat kerja tau. Dan dalam project ni memang saya tak boleh lari dengan habit buruk ni.

Contohnya, bila saya buat 1 article. Saya post. Dan contoh macam image, atau untuk saya check semula ayat ayat karangan yang saya buat, saya akan tangguh lagi lain hari untuk buat. Walaupun untuk post awal itu penting. At least kita buat article kita index dahulu kan.

Tapi sebabkan saya tangguh article itu, tangguh article ini. Lastnye 17 article yang saya kene buat semula. Review balek satu per satu, memang makan saya teramat banyak masa bulan December ni

Saya harap bulan januari saya tak tangguh sangat macam ni dah. Mana yang saya buat dahulu, saya nak setelkan sampai habis.

Joint Venture Dengan Orang Lain

Untuk blog yang baru, memang agak lambat sikit untuk berkembang. Sebab orang masih lagi tak kenal, orang masih lagi tak faham apa motif blog kita.

Antara cara terbaik untuk skyrocket visibility blog baru macam saya ni dengan Joint Venture dengan blog lain.

Dengan JV ni, apa yang saya perasan saya akan dapat 2 kelebihan.

Pertama, saya akan dapat audience dengan lebih cepat

Kedua, saya dapat jual “produknya yang mungkin akan lebih senang sikit”.

Nak jual produk, bagi saya banyak bergantung kepada kepercayaan. Contoh macam saya, blog baru, 2 bulan kot blog ni. Tiba tiba saya jual produk SEO. sapa yang beli?

Mesti tak ada orang beli kan. sebab orang tak kenal dan percaya saya lagi.

Tapi kalau yang kita buat JV, akan lebih mudah sikit sebab ada audience yang sudah memang dikenali.

So, itu dia kelebihan JV….

Dalam awal minggu kedua bulan december lepas saya ada buat satu joint venture dengan salah satu daripada sub niche yang saya cuba ranking kan.

Bila saya sudah dapat bekerjasama dengan orang lain itu pun sudah cukup bagus tau, tapi kali ni saya juga terlibat secara tak langsung dalam pembuatan produk.

So, lagi lah bagus kan. Supaya saya boleh maksimakan lagi potensi untuk sales convertion.

Maksud saya di sini, anda perasan tak dengan produk belajar bahasa arab di ashadee yang bakal arwah tu.

Tahu harga produk tu berapa? RM 180. Bagus ke tak bagus tu?

Adui, banyak sangat tu. Saya ada kontek produk owner untuk bekerjasama dengan saya, tapi bukan yang untuk projek ni. Yang lain, sebab yang ni dah lari jauh sangat niche.

So, 180 tu terlampau tinggi. Bukan lah saya nak dia rendahkan, tapi limit atau minima kan. Supaya harga boleh rendah sikit. Tapi tak tahu lah kalau mungkin juga si penjual nak jaga branding atau style dia sendiri.

Tapi ceritanya macam ni lah.

Katakan ada produk harga RM 100.

Dan katakan RM 100 tu kira mahal juga lah. Dan buatkan orang yang beli adalah 10 orang sahaja.

So total sales ialah RM 1000 kan.

Atau lebih tepat lagi, akhirnya penjual akan dapat keuntungan RM 1000.

Tapi katakan produk yang sama RM 20. Dan, kita jual..

Agak agak yang beli 10 orang juga ke?

Mesti lah tak. Harga lebih murah, kualiti dapat sama, mesti lah akan dapat sales lebih baik kan.

Contoh, katakan 100 orang yang beli. Tak mustahil sebab RM 20 je pun.

So, kalau macam ni, total sales RM 2000.

Berbanding dengan RM 1000 tadi, sudah pasti RM 2000 untung lebih baik kan.

Walaubagaimanapun saya faham yang teknik ini tak sesuai untuk semua jenis produk. Namun kalau produk macam belajar bahasa arab ni saya tak rasa ada masalah. Sebab ia tak melibatkan saingan antara pembeli.

Tapi kalau contoh macam produk perniagaan internet, bagi saya memang tak sesuai buat macam ni, sebab lagi ramai orang beli. Lagi ramai orang buat, lagi tinggilah saingannya kan.

Kiranya, ada produk yang sesuai untuk gunakan teknik ini dan ada yang tidak. Bergantung dengan jenis dan style si penjual.

RM 20 yang tadi tu, indicator yang simple sahaja. Sebenarnya, si penjual kena cari sendiri level harga yang masih lagi ramai orang beli walaupun harga naik sedikit. Kiranya, tak boleh mahal sangat, nanti orang sikit beli. Tak boleh juga sikit sangat, nanti keuntungan yang besar lambat nak capai.

Ada pelbagai lagi teknik untuk tingkat kan sales, antara yang OK juga ialah bagi free trial, kiranya daripada letak harga RM 180. Kenapa tak, letak sahaja harga RM 1 dahulu, nanti akan automatically credit card charge dalam tempoh 1 minggu. Kiranya pembeli, dapat test dulu produk, nilai sendiri kualitinya. Kalau ok, akan di charge dalam 1 minggu. Kalao tak ok, boleh cancel.

Untuk teknik yang ini jangan risau pasal orang yang ambil free trial tapi akan cancel. Kalau mindset fikir yang macam ni maksudnya sudah salah, lebih baik focus pada kuality produk. Kalau produk ok. Buat apa nak takut kan.

Ah, dah meralat saya. Berbalik kepada si JV tadi….

Selepas hampir 2 minggu saya berhubung dengan si JV ni saya dapat tahu yang sebelum ni dia pun ada juga cuba jual produknya di internet. Dan memang ada buat sales juga.

Tapi kali ini, dia bercadang untuk buat lebih baik lagi. So harapan saya boleh lah letak harga yang lebih baik sedikit kan.

Overal kan, boleh kata dia focus pada penghasilan produk dan support produk sahaja. Selebihnya saya yang akan buat, termasuk lah ranking SEO blog dia.

Berikut adalah perkara yang saya akan buat dengan JV ni.

  1. design product page
  2. ayat di product page
  3. cara produk ebook itu di tulis – seperti susunan, saiz font dan sebagainya.
  4. harga pun saya tetapkan – kalau Nampak tak berbaloi letak mahal sikit, saya mungkin terpaksa tambah beberapa package lain dalam produk ni nanti. Tapi yang pasti, produknya adalah dalam lebih kurang 300 muka surat. Jadi insyaAllah harga tiada masalah.
  5. Si JV ni ada 2 blog. So saya akan gandingkan kedua kedua blog ni termasuk dengan blog saya untuk dapatkan search traffic daripada SEO
  6. Untuk blog dia ni, banyak juga yang saya kena buat. Sebab dia langsung tak hias hias blog dia bagi Nampak elok sikit. Berterabur dan banyak perkara yang tak perlu di letakkan pada blog.

Berikut pula adalah antara yang saya telah selesaikan pada blognya. InsyaAllah saya akan sambung lagi.

1. tukar theme
2. seo
3. make it mobile friendly
4. buang benda yang tak perlu, seperti kalau kita nak jual barang kita, kenapa perlu ada product lain. so lebih kepada branding lah. supaya lebih focus la. tapi ok je kalau nak letak
5. letak disclamer di footer, ini penting kalau dekat US. tapi kalau dekat Malaysia diletakkan supaya blog ni lebih selamat kalau apa problem yang berlaku kepada customer nanti.
6. betul kan font size dan font family yang ok lah sikit nampaknya.
7. setting bahasa malaysia / timing KL
8. set google+
9. improve sitemap, daripada pembacaan saya, sitemap default blogspot hanya tunjukkan post yang recent sahaja. Ada yang kata 26 post terakhir sahaja. Bukan semua post. Jadi saya edit untuk semua post dapat ada dalam sitemap.
10. link google webmaster tool dengan google analytics

Merangkak jugak lah saya nak buat satu satu sebab ini blogspot. Jadi saya tak berapa reti sangat.

Masih ada lagi saya nak buat pada blogspot ni. Saya akan tangguhkan untuk plan yang Januari nanti. Dan juga blog wordpressnya yang lagi satu.

Saya harap dia akan terus tiada masalah untuk saya “kerjasamakan” dia..

Apa apa pun saya excited mited. Lagi pula dah dapat share partner macam ni.

Saya juga ada jumpa kawan saya, yang memang berkecimpung pada salah satu sub niche yang saya cuba nak ranking. Saya pun dah cakap dengan dia dan dia pun dah bersetuju untuk juga bekerjasama dengan saya.

Tapi, saya cakap dekat dia. “hang buat ebook dulu”

Itu yang paling penting kan. Saya sengaja biar dia usaha ebook dahulu, nanti baru saya akan bincang kemudian. Untuk yang kawan saya ni, saya memang kena terang dari awal untuk cara penulisan yang betul. Begitu juga dengan harga yang patut saya letak.

Walaubagaimanapun, biar dia usahakan dahulu. Dan kalau jadi pun, mungkin dalam 1 atau 2 bulan lagi baru saya akan usahakan. Tapi memang saya ada cuba rankingkan keyword untuk sub niche dia dari bulan pertama ini lagi.

Mingguku dalam December

Untuk awal bulan December OK juga, minggu pertama dengan minggu kedua saya rasa progress saya kira memuaskan. Tapi masuk minggu ketiga, adek saya pula eksiden buatkan jadual plan saya terganggu sebab nak kena jaga dia. Tapi tak boleh juga jadikan asalan sebab memang saya ni susah nak ikut jadual.

Namun, tak pernah sejarah hidup saya tunggu kat Hospital Ipoh Bainun tu daripada pukul 11 malam sampai 4 pagi baru balik. Tapi tak pe lah. Adek sendiri punya pasal. Kesian juga, patah tulangnya.

Pendek kata, 20 ribu operation(hospital pantai). Dia kerja Tesco, insurance Tesco cover 10k, kami adek beradek cari lagi 10k. Dalam 3 hari kot, terkumpullah 10k.

Saya memang dah agak dah sebenarnya, sebab hospital ipoh nak tunggu operate lambat.

Apa apa pun, siapa yang tak ambil insurance. Sila ambil cepat…mana yang dekat Ipoh. Cepat cepat kontek saya, saya ada kawan yang boleh tulun J (nak komisyen punya pasal )

Malang tak berbau. Bukannya semua orang ada 20k sekelip mata.

Update Terbaru.

Adek saya di cover full oleh insurance tesco, RM 18k. selamat duit den..hehe

Perancangan Bulan Januari

Untuk perancangan bulan Januari ni saya bahagikan kepada 4 perkara yang akan saya usaha kan.

Pertama – tambah lagi article pada blog saya
Kedua – social vote – dapatkan facebook like or share.
Ketiga – Link Building.

Keempat? Nanti saya share kat bawah. Saya nak beri penjelasan untuk 3 perkara ini dahulu.

Pertama – Tambah lagi Article

Kalau yang bulan December, saya target buat 20 article kan. 20 article tu boleh kata sipi sipi je tau kejayaannya.

Sebab kan ada 4 benda yang saya nak kena buat. Jadi saya tak rasa saya mampu untuk buat 20 article lagi. Walaupun ada berita baik yang kilang saya kerja akan shutdown sekejap.

So kemungkinan besar dekat 2 minggu saya akan melepak kat umah.

Tapi, tak nak plak rasanya untuk saya plan yang beriye riye kan. 15 article cukup lah.

Rasanya article tak susah macam 1st 20 yang bulan December ni kot, sebab kebanyakannya adalah yang saya hanya perlu pecah pecahkan sahaja topic perbualannya. Kiranya, post yang 15 ni lebih kepada pencerahan focus kepada post pertama yang saya buat.

So itu dia, 15 articles only.

Kedua – Social Vote

Target utama ialah facebook. Saya harap saya cuba dapat viral kan blog saya di Facebook. Buat masa ni tiada strategy yang kukuh lagi. Hanya yang simple simple sahaja. Saya perlukan lebih masa untuk buat keyword research supaya saya lebih faham kehendak utama sesuatu keyword. Bila saya lebih faham, baru lah lebih senang untuk saya atur strategy nanti.

Target – 100 votes total

Ketiga – The White Hat Way of Link Building

Ya, saya ada atur beberapa white hat strategy sebelum lagi saya plan untuk buat 20 article yang bulan December ini pun.

Rasanya dalam awal bulan November saya dah ada terbayang bayangkan teknik link building yang saya nak buat.

Saya juga akan berhubung dengan pihak perseorangan professional seperti doctor dan cikgu cikgu untuk naikkan credibility blog saya. Baru orang percaya lebih sikit kan.

Dan beberapa lagi teknik yang saya rasa mungkin senang untuk buat dan dapatkan backlink.

Di bawah adalah contoh satu website yang tersangat high authority yang saya ada dapatkan untuk blog SEOCaraBaik ni.

dapatkan backlink daripada wikipedia

Seperti anda lihat, ia adalah Domain Authority 100. Setakat hari ini, link tu dah ada dekat 2 bulan lebih di website ni. Saya harap ia akan terus kekal di situ.

Saya pun ada perancangan untuk dapatkan backlink seperti ini untuk blog challenge saya.

Ada juga saya cuba cuba letak dalam 27hb December yang lepas, tapi failed. Website owner buang, so saya akan improve lagi.

Harapnya lah, saya cuba..

Percaya tidak, orang US minta bayar dekat RM 600 untuk buat link macam ni untuk 1 backlink sahaja. Ada yang sampai cas RM 1 000 pun ada untuk SATU BACKLINK.

Tapi setakat hari ni, saya dah berjaya dapatkan 3 backlink pada blog peribadi saya. Tanpa perlu belanja sebanyak tu.

So, saya dah jimat 3000 hengget tambah dengan ilmu yang saya dapat.

Dan yang keempat ialah.

2 blog untuk si JV saya yang saya kena setup dan juga buat SEO juga.

Dan juga, saya rasa produk si JV ni akan siap dalam awal bulan Januari. Jadi saya akan plan beberapa strategi sebelum hari pelancaran.

Si JV saya ni sudah ada audience dia sendiri. Peminat dia sendiri. Jadi ia satu kelebihan kepada saya kalau saya mampu betul betul nail down kan prospek ni.

Saya harap si JV ni akan siapkan produknya awal bulan Januari supaya lebih senang untuk saya plan awal sampai akhir bulan nanti.

Saya tak pasti berapa sales akan dapat sebab keyword dia yang saya usahakan masih lagi page 3. Jadi mungkin saya tak akan dapat sales yang konsisten. Apa apa pun saya akan usaha macam mana nanti.

Dan akhir sekali.

Kos

Untuk dalam tempoh bulan December ni saya ada belanjakan RM 12 kalau tak silap.

Tapi saya lupa kemana pula saya belanjakan duit RM 12 tu.

Walaubagaimanapun, termasuk kos hosting dan domain yang saya beli lepas. RM 167

Total Kos = RM 184

Baiklah. Saya rasa itu sahaja kot untuk perkongsian kali ni.

Nantikan update saya di akhir bulan Januari pula.

Di bawah adalah current ranking yang telah saya capai setelah siapkan beberapa article dan saya ada ada buat backlink sikit sikit.

keyword rank

Yang kosong kosong tu bukannya tak visible lagi, tapi masih lagi tak siap article.

Perhatikan yang ranking ke 6 tu. Sebenarnya, saya pun terkejut bagaimana boleh cepat macam tu sekali. Tapi tak pe, mungkin blog saya ni masih lagi kena deal dengan Google Sandbox, harap harapnya ia akan terus baik.

No no 4, keyword sekali tu tak ada apa, saya sengaja nak test sahaja ranking keyword tu. Keyword tu tiada carian tinggi pun. 0 search pun.

Tapi ia long tail, kalau tak silap ada dalam 5 perkataan..lupa saya, malas plak nak tengok, tak saba nak tekan publish ni…

Saya akan update rankingnya nanti untuk akhir bulan Januari bulan hadapan.

Terima kasih sebab sudi baca perkongsian saya ni.