Malaysia Web Hosting Review – Cara Untuk Tentukan

Untuk yang sudah pun ada pengalaman dengan webhosting pasti sudah sedia maklum dengan penilaian tersendiri untuk tentukan ciri ciri webhosting yang sesuai untuk di sewa.

Tapi mana yang masih baru mungkin akan keliru sedikit dengan pilihan yang terlampau banyak.

Siapa sangka hosting company di Malaysia ni boleh dikatakan banyak juga.
Macam macam, hampir setiap kali saya browse untuk keyword yang berkaitan dengan hosting mesti saya akan jumpa syarikat hosting yang saya tak lansung tak pernah dengar.

Dan untuk permudahkan mana yang baru saya sediakan post ini untuk anda sebagai rujukan.
Saya juga ada buatkan table dibawah untuk anda tentukan sendiri yang mana hosting company yang terbaik berdasarkan pengalaman saya.
Untuk makluman anda, harga dan jenis package table di bawah adalah yang paling murah saya ambil di website hosting masing masing. Ada lagi package yang lebih yang lain untuk rujuk lebih lanjut.

CompanyDomainHostingJumlah DomainStorageBandwidthTotal Harga
Data KL45955535RM 140
Server Freak501002325RM 150
Iviperhost407216100RM 112
YeahHost37.9351225RM 72.9
Exabytes3839111RM 77

Untuk pengetahuan and 6 syarikat yang saya listkan di atas adalah yang most recommended oleh ramai blogger blogger di Malaysia dan saya sendiri.
Untuk sekarang, saya ada hosting dari Iviperhost, Data KL, dan Server Freak.
Iviperhost saya tertarik sebab ia antara yang paling murah dengan package plan yang agak baik.

Data KL yang kedua selepas saya ada problem sikit dengan Iviperhost yang sering ada masalah server ( sebelum nil ah ) saya beralik ke Data KL pula. Sebab ada sahabat yang nasihatkan saya untuk try.

Selang beberapa lama, saya ada terbaca banyak sangat blogger kata Server Freak tak juga kurang hebatnya. Saya pun try lah juga..

Kalau nak diikutkan susunanya, pertama, saya rekomen Data KL, Server Freak dan Iviperhost.

Anda boleh gunakan ciri ciri webhosting company yang menjadi pilhan saya di bawah.

Saya pasti ramai juga blogger lain yang juga turut sependapat dengan saya.

Jenis Plan Packages

Saya tak pasti yang mana satu point antara semua saya ni yang paling penting. Senang cerita anda jadikan sahaja semua point yang saya bincangkan dalam post ini sebagai factor utama anda.

Plan package seperti berapa besar ( GB ) kita dapat, dan juga bandwidth antara yang paling penting.

Mungkin bandwidth tak perlu di kisahkan sangat sebab biasanya cukup bandwidth tu.

Cuma yang masalah kalau storage yang terlalu kecil. 1GB atau 2 GB memang jimat duit, tapi saiznya bagi saya terlalu kecil. Memang lah kalau anda masih lagi diperingkat pertama blogging, tak perlu yang besar besarkan.
Tapi kalau saya, at least 3GB tu kira ok lah. Macam saya dengan Data KL 5GB rasa dah cukup OK sangat lah tu.

Apa apa pun ikut kepada kemampuan juga. Kadang kadang, memang mampu tapi tak perlu juga kan.

Plan yang guna Control Panel juga penting, saya yakin boleh dikatakan semua hosting di Malaysia ni ada Cpanel, so tak perlu kaget sangat. Atau anda inbox kan sahaja mereka.

Harga Hosting

Untuk harga hosting, kalau saya dengan Iviperhost kalau tak silap tak sampai 100 pun. Yang saya tulis RM 112 tu tak termasuk dengan promotion code.

Untuk table list yang saya buat di atas, semuanya ada promotion code kecuali YeahHost, buat masa ini lah. Jadi anda boleh expect turun dalam 20 ke 30 ringgit daripada Total Harga yang saya summarizekan.

Bagi saya, biasanya saya akan belanjakan tak lebih dari RM 200.

Support Hosting Secepat Mana

Hosting ni boleh dikatakan satu benda yang agak teknikal juga tau.

Saya sendiri berapa kali dah beli dan berapa banyak blog yang saya sudah setup sendiri.

Tapi boleh dikatakan setiap kali beli mesti akan ada isu punya.

Dan isu ini hanya dapat disetelkan sebaiknya kalau ada support hosting yang baik.

Saya rasa tiada masalah untuk Data KL dan Iviperhost tapi untuk Server Freak saya tak pasti lagi sebab setakat ni semuanya tiada issue yang besar yang saya tak boleh handle.

Server Speed

Server speed ni bukan lah issue yang besar.

Maksud saya, kalau anda dapat server hosting yang slow dari yang lain pun masih lagi tak bawa problem yang besar sangat pun.

Kalau support ok, plan package pun baik. Apa salah nya kan.

Cuma kalau dapat juga server speed yang laju, kan bagus. Dan antara Data KL dengan Iviperhost, saya rasakan Data KL lebih baik.

Untuk server freak saya masih lagi baru, jadi tak dapat buat penilaian yang baik untuk anda.

Server Uptime

Server Uptime bukan lah masalah yang besar sebenarnya.

Berikut adalah server performance blog SEOCaraBaik saya ini sendiri.
Kalau anda lihat, ada sedikit masalah berlaku.

server uptime terbaik

Ini kalau tak silap saya sebab Iviperhost ada buat upgrade system.
Saya percaya kalau anda boleh faham kalau upgrade system bukannya server problem tapi ia penambahbaikan yang dibuatkan oleh syarikat sendiri.

Tapi jujurnya, saya sakit hati juga masa upgrade server oleh Iviperhost ni, sebab diaorang tak bagi tahu saya awal awal.

Sepatutnya diorang inform saya dahulu.

Saya ada bising sikit di email pasal ni, tapi diorang tak balas. So macam ada %T5TFT^@( sikit di situ.

Tapi selain itu semuanya OK.

Local Server

Anda arif dengan SEO?

Kalau ya, maksudnya anda mesti cari hosting local untuk market mana yang anda cuba nak rankingkan.

Contoh macam blog saya ni SEOCaraBaik memang focus untuk pasaran Malaysia, tapi untuk pasaran US saya beli dari Hostgator.

Maka, anda perlu nilai dulu dimana market dan objektif anda. Dan decide.
Anda boleh check di Check Host untuk lebih lanjut.

Data KL dari Malaysia, Server Freak dari Singapore dan Iviperhost dari US.
Kalau nak ranking di Malaysia, bukanlah maksudnya jangan ambil Server Freak, taka da masalah pun. Malaysia Singapore bukan jauh mana pun.

Cuba cari testimony di bahagian comment

Ini paling senang nak dapat jawapan.

Bukan hosting sahaja, kalau apa sahaja hal yang anda musykil di internet ni.
Rajin rajin lah tengok comment di blog blog yang popular.

Sebab kebanyakan comment blogger yang diberikan adalah yang ikhlas dan lansung tak biast.

Selain blog post, anda juga boleh gunakan forum untuk jadikan sebagai pendapat pendapat yang sebenar dan tak biast.

Other great feature

Great feature yang saya maksudkan ini yang terdapat pada Data KL.
Saya pasti option ini ada juga terdapat di hosting yang lain.

Auto Backup

Tapi saya tahu dari Data KL sahaja. Dimana, syarikat akan buat auto backup untk database kita.

So katakan website kita crash atau hacked. At least kita ada automatic backup. Walaupun kalau nak setting backup ni agak senang. Berbanding dengan nak order lain macam ni memang perlu tambah sikit duit. Tapi tak per lah bagi saya. Tambah RM 25 kot.

24/h live chat support

Kalau untuk US hosting memang kebanyakanny ada 24/h live chat ni. Untuk Malaysia masih lagi banyak yang tak da.
Tapi bukan lah masalah besar kalau tak ada pun. Tapi kalau ada kan lebih baik 
Saya rasa yang ada live chat pilihan saya Iviperhost dengan Server Freak sahaja.

Phone call atau chat

Biasa diorang akan bagi number, kalau ada whatsapp kan bagus.
Baiklah, itu sahaja.

Berikut adalah rekomen saya yang terbaik setakat ini untuk anda mulakan blogging anda.

1. Data KL
2. Server Freak
3. Iviperhost ( US Hosted )

CompanyDomainHostingJumlah DomainStorageBandwidthTotal Harga
Data KL45955535RM 140
Server Freak501002325RM 150
Iviperhost407216100RM 112
YeahHost37.9351225RM 72.9
Exabytes3839111RM 77

Cara Buat Blog Sendiri => RM 57.60+RM 40+GST=?

Macam Mana Nak Buat Blog Dot Com Anda Sendiri

cara buat blog untuk bisnes online

Siapa sangka dengan hanya bermodalkan dalam RM 70 anda mampu buat blog pribadi anda sendiri.

Dalam post ini saya akan share langkah langkah yang anda boleh turuti untuk install dan pasang blog dengan apa sahaja nama domain yang anda suka.

Tak perlu lagi blogspot, free wordpress atau apa apa web percuma yang anda perlu pinjam hari ke hari untuk buat posting anda.

Namun untuk siapa yang masih mahu menggunakan blogspot atau blog percuma, saya juga ada senaraikannya juga di sini:

Panduan Blogspot daripada AisyahAmin ni pasti sangat membantu, sebab beliau gunakan penerangan secara video untuk ajarkan.

Dengan adanya blog sendiri, cara anda blogging untuk bisnes sendiri lebih mudah dan lebih teratur.

Baiklah, tanpa buang masa, saya rasa tak perlu nak cerita apa kelebihan anda buat blog .com sendiri berbanding dengan dapatkan secara percuma terutamanya dari blogspot yang tersangat popular di kalangan kita.

Saya akan terus share, langkah langkah satu persatu tips untuk anda pasang web anda sendiri.

Tapi sebelum saya mula, saya TERPAKSA bagi penerangan apa itu domain dan webhosting. Supaya anda tidak salah maksud dengan apa yang saya akan share dengan langkah langkah buat blog nanti.

Pengenalan

Apa itu Domain, Webhosting dan Bandwidth

Domain – domain ialah url, seperti contoh blog saya ni, www.seocarabaik.com. Kadang kadang anda akan nampak di blog lain, tiada www kan? seperti contoh hanya adan seocarabaik.com.

Itu semua di set oleh webmaster sendiri nak tunjuk ataupun tak nak. Macam saya, saya tunjuk. So, adalah www.

Domain ini juga pada asalnya adalah digit digit, contohnya macam 231.232312.24232. hah lebih kurang lah. Tapi untuk memudahkan pengguna, itu sebab boleh dipanggil dengan pelbagai nama.

Sekarang, cuba setkan yang domain ini adalah alamat rumah anda.

Webhosting pula – kalau tadi, domain yakni url ialah ibarat alamat anda, webhosting pula adalah ibarat seperti rumahnya. Kiranya tempat yang anda jadikan untuk simpan semua data data dari blog anda. Seperti yang anda lihat sekarang, segala penulisan, gambar dari blog saya ini semuanya terletak di webhosting atau rumah. Atau dalam bahasa betulnya, server blog saya.

Domain tadi juga diletakkan dalam server yang sama.

Bandwidth pula ialah jalan untuk menuju ke rumah atau server tadi tu. Kalau anda perasan kadang kadang kalau terlampau ramai sangat orang masuk satu satu website, mungkin website akan jadi down atau slow kemungkinan besar disebabkan bandwidth yang tak mencukupi untuk cover visitor yang datang.

Contoh macam bila kita masuk U untuk daftar IPTA ke, tak pun bila dah masuk U, masa nak daftar subject setiap semester. Mesti slow. Tak pun, kalau ada kerja kosong TNB, website emadis tu mesti akan down sebab bandwidth tak dapat nak cover visitor.

Server ni dibina(dibuat kot) oleh company yang menjalankan bisnes webhosting. Ada banyak, dan sebabkan diorang punya server, jadi terpaksa lah kita bayar untuk diorang. tak banyak, dalam setahun tak sampai seratus sahaja untuk package yang paling murah. So, ceritanya benda kita kena bayar setiap tahun. 🙂

Yang bandwidth tadi tu, ada server company yang bagi unlimited dengan satu harga, ada juga server company yang tetapkan hanya beberapa kapasiti(unit dalam GB) sahaja.

Perhatian!!!

Contoh yang saya nak buat langkah satu persatu nak install blog sendiri ni ialah RM 100 untuk tahun pertama. RM 114.40 untuk tahun yang seterusnya, atau kalau anda nak bayar setiap 6 bulan, dalam RM 70 kot. Tadi saya ada cakap RM 70 hosting di pereggan pertama tu bukan yang ini tau, ada lagi hosting yang RM 70 untuk terus setahun. Nanti saya bagi tahu.

Baiklah, tanpa membuang masa, kita teruskan proses untuk buat blog pertama anda.

Step 1: Beli(sewa) domain dan webhosting
Step 2 : Setup server anda segala. Semudah A B C
Step 3: Tunggu server anda update dan buat kerja dalam 48 jam
Step 4: Sekarang anda boleh buat post pertama.

Step 1 – Beli domain dan webhosting

Untuk makluman, hosting company yang kita nak beli ini adalah daripada Iviperhost.com, saya tak pasti ini adalah hosting yang terbaik di Malaysia. Tapi setakat ini saya puas hati dengan layanan dan juga harganya.

So mula – mula click link di sini < Bila anda click link di atas, akan terpampang lah rupa IViperhost ni.

Dan salah satu perkara yang anda perlu ambil perhatian ialah package hosting yang diorang offer seperti dibawah.

cara membuat blog image

Bergantung kepada anda, tapi untuk contoh yang ini, saya ambil package yang paling murah RM6/Mo. Terus sahaja click button biru “View Web Hosting Plan” itu.

Dan screen seperti dibawah akan terpapar.

install blog image

Sekarang ni page ini akan pergi lebih detail dengan apa package yang kita nak pilih. Seperti yang anda lihat ruang storage tu besar juga 20GB, dan ia unlimited bandwidth. Cpanel + Softaculous tu bagi saya tiada specialnya sangat, sebab boleh kata semua webhosting company ada. Nanti kita akan guna nanti.

Sekarang click button “sign up now” di atas.

**Kalau anda scroll down, IViper akan beri lebih detail tentang package yang anda nak pilih. Seperti dibawah:

webhosting package

Saya screen shot separuh sahaja tau.

Package RM6/Mo yang kita nak pilih sekarang ialah “Starter”. Selain “sign up now” di atas tadi, anda juga boleh click “Order Now” button biru di atas. Pilih yang bawah Starter package.
Bila sudah click, page di bawah pun akan terbuka.

cara beli domain

Tadi saya cakap ada nak beli domain dan webhosting kan. Kalau yang mula tadi, kita pilih webhosting package, sekarang beli domain pula. Pilih yang “Register a new domain” di atas dan terus masukkan nama domain yang anda prefer. kalau anda lihat saya beli domain www.seocarabaik.com ini pun dari IViperhost juga.

Click button continue di atas:

Bila anda click, kalau domain yang anda pilih masih lagi free akan keluar seperti pop up seperti dibawah, bagi tahu yang domain yang dipilih “Available”, kalau tak Available atau IViperhost akan tulis, “is already taken“, kena pilih lain lah.

cara buat website

Perhatian  😯 , domain di atas harganya ialah RM 40.00/Setahun untuk .com dan sebagainya. Kalau yang country, .com.my RM 80.00. Untuk contoh sebenar ni, saya pilih .com sebab saya nak yang paling MURAH. Tapi saya rasa IVIperhost tak jual yang .com.my ni. Mungkin ini untuk sapa yang mahu transfer sahaja.

Kalau semua sudah puas hati, click button continue di atas. Dan page di bawah pun siap siaga untuk anda isi.

beli domain dan webhosting

Seperti yang anda lihat di Choose Billing Cycle tu boleh pilih nak bayar setiap 6 bulan( RM 36.00) atau dalam tempoh setahun (RM 72.00). Yang available addons tu kalau anda tak tahu, tak perlu. Tapi kalau nak tahu juga, tinggalkan comment. Nanti saya jawab. Lebih kepada SEO tu.

Saya pilih yang bayar setiap tahun. Click button continue tu.

setting domain

Sekarang ni, kita akan pilih add on untuk domain yang kita pilih tadi. Secara jujurnya saya pun tak pasti apa dia DNS dan email forwarding tu. Memandangkan ianya FREE. Tick sahaja lah. Yang ID protection tu pun tak perlu. Tapi saya beli juga. Tapi tak yang termasuk dalam entri post ni. Sebab saya beli ID protection tu esoknya. Tak pun lusa, lupa dah.

Setel? click button continue tu lagi.

cara beli domain dan webhosting

Sekarang ni kita akan pergi ke summary order belian tadi.

Seperti di atas, Domain RM 40 + Hosting RM 72 + GST= RM 114.40 ANNUALLY

Jangan risau dengan bayaran annually tu, insyallah anda akan dapat bayar hasil daripada blog anda yang beli ini juga. Tak pun kumpul 32 sen setiap hari dari laaa ni jugak.

Scroll down bawah sikit anda diminta untuk isi details anda seperti yang saya buat di bawah.

register untuk beli domain sendiri

Macam biasa, tapi apa yang saya nak tekan kan ialah pastikan password anda tu yang paling kuat sekali. Macam yang saya buat tu, 100% meter tu hijau . Contoh password ialah Xf^gJvBg!Y2v4dz0&e

Untuk password ini saya beli premium dari Lastpass ( 1 dollar je sebulan ), package FREE pun ada. Kalau anda tak da lasspass, guna online generator sahaja seperti passwordsgenerator.net

Kalau anda scroll down bahagian yang paling bawah sekali. akan terpapar seperti screen shot dibawah.

guna coupon code beli domain

Disini, anda boleh pilih security question apa yang anda mahu. Tapi yang paling penting ialah Promotional Code box tu.

Masa saya beli seocarabaik.com dari IViperhost ni saya pun tak perasan ada ada code code murah ni. Tapi memandangkan dah ada, saya pun search sahaja “Iviperhost coupon code” di search engine.

Page dibawah pun terpampang lah dari link ini IVIper Promo Code

coupon code buat blog sendiri

Package kita ialah yang 20% OFF Shared hosting tu, untuk bulan yang saya purchase ini ialah HOT20, bulan yang seterusnya anda kena refer page ini semula. Anda pun dah lihat saya isi HOT20 di screen shot atas kan. terus sahaja tekan “Validate Code” button oren tuh.

Bila anda tekan, page ini akan refresh dan apply coupon code yang anda validate tadi seperti dibawah.

website murah

Saya sengaja guna domain apasahaja.com di atas, sebab yang seocarabaik.com punya dah terlepas.
Kalau anda lihat kat situ, dapat lah jimat RM 14.40, jadi lah daripada tak ada. Saya rasa IViper ni sengaja nak bagi bayar genap RM 100 untuk tahun pertama ni. Macam dah plan je kan.

Sekarang ni scroll down bawah semula untuk check out:

cara buat laman web sendiri

Seperti di atas, kita dah confirm guna promotional code. Sekarang pilih nak bayar guna Bank Transfer atau Paypal.
Saya guna Paypal, saya rasa untuk siapa yang guna paypal tak da masalah kot untuk buat sendiri.

Mesti ini bukan kali pertama beli kan?

Untuk siapa yang belum buka akaun paypal, saya ada search internet, saya rasa panduan daripada YanaYassin ini yang paling OK lah.

Kalau ada sapa sapa pembaca blog ini ada buat panduan paypal juga, share dengan saya di comment, nanti saya add di sini juga. Itu pun kalau sesudah saya review dan rasa panduan anda mudah untuk orang lain follow. Kalau sapa yang siap buat video sekali. Lagi Baik.

Untuk siapa yang guna Bank Transfer, bila anda click checkout button di atas, akan ada page yang bagi tahu No. Account dan bank apa. Dan Nama apa juga.

Pastikan bila masuk duit, macam biasa. nama mesti sama. Dan bayar jangan lupa confirm dengan hantar email ke IVIperhost untuk diorang check payment anda tadi. Email yang nak hantar ada di page sebelah bila anda click button checkout kat atas tu.

Bila dah setel, untuk paypal right away lah setelnya. Untuk yang bank transfer mungkin beberapa hours sikit. Saya tak pasti. Dan bila dah setel, yang tadi anda sign up detail tadi, dan log in lah ke dashboard IVIperhost.

Status Paid hijau dibawah pun nampak lah.

domain dan hosting paling murah malaysia

Kalau lihat di atas, saya beli berasingan sebab tersilap. Domain dan hosting. Tetap juga RM 100. Dan saya beli ID protection juga.

Ok bila sudah sampai status Paid di atas, mungkin anda unpaid atau bila dah bayar ia akan bertukar dari Pending. Bila dah pending kena tunggu je lah. Saya pun da lupa berapa lama, tapi kejap je rasanya.

Kalau guna paypal, tak sampai 5 minit kot. sudah ada email sampai di inbox yang beri saya details untuk login server website seocarabaik.com ini.

Iaitu Cpanel, atau Control Panel kot. Hurm ye lah tu.
Ok saya rasa cukup kot untuk Step pertama tadi.
Kita pergi ke Step ke 2 pula.

Step 2 : Setup Server Hosting

Baik, bila nak cite pasal beli domain ni. Akan ada 3 login account yang akan anda simpan.
Pertama yang kita register tadi, namanya Dashboard IVIperhost, saya tak pasti lah namanya macam ni.

Tapi nak senang saya namakan je Dashboard. linknya adalah seperti https://panel.shiftserver.com/clientarea.php

Ke dua, Cpanel server kita. Nanti kita akan setup ni. linknya adalah seperti http://serverhost-quick.iviperhost.net:2082/

Ketiga ialah login untuk blog anda. Kiranya tempat saya send post di seocarabaik.com ni, tempat nak setup template atau themes. Linknya adalah seperti www.seocarabaik.com/wp-admin

Saya akan cerita apa yang perlu anda buat sebaik sahaja dapat login yang ke tiga ni nanti. Tapi, lain punya post lah.

Baik, untuk 3 proses ini anda boleh lakukan dalam tempoh 30 minit sahaja kalau tak silap saya.

Seperti contoh 4 email yang saya dapat dibawah sebaik sahaja saya setup setup segala ni.

confirmation email buat blog

Berdasarkan email di atas, pukul 2:55 PM tu adalah start saya order. Yang pukul 3:02 PM tu pula adalah status paid sebab saya bayar guna Paypal. Cepatkan?.

Email yang 2:55 PM ni kita akan dapat login detail yang pertama tadi, iaitu yang saya cakap dashboard tu.
Yang 3:35 PM tu pula ialah selepas saya setup server Cpanel saya, so dalam email ini ada login detail untuk pergi ke server kita. Kita tu maksudnya saya lah. Jangan perasan pula nak server teman.

Yang pukul 4:47 PM tu pula ialah login detail yang terakhir iaitu yang ketiga. tempat untuk kita buat post semua. Saya ingatkan setup yang wp-admin ni perlukan masa yang lama. Itu sebab macam lambat sikit dekat pukul 5:00 PM ni baru buat, tapi lebih kurang dalam tempoh yang sama sahaja.

Alright? Ini hari yang sama ni tau. Jangan tunggu lama, nanti server nak up lagi masa juga.

Terang pun saya dah buat. Sekarang kita setup server kita.

Sekarang kita akan pergi ke email ke 3 tu, yang saya cakap pukul 3:35 PM. Dalam tempoh 30 minit selepas pembayaran. Cpanel.

Email tersebut adalah seperti dibawah:

confirmation buat blog sendiri

Sebenarnya bahaya juga saya letak screen shot kat atas ni, tak pasal pasal je nanti. Sapa yang tahu menahu pasal server mintak tulun warning saya kalau saya terlepas pandang perkara yang tak perlu saya tunjuk. Minta tulun.

Macam saya kata tadi, ini login untuk ke Cpanel anda. Kita nak ke server dah ni. Guna softtacolous tadi kat atas tuh. Click url yang ada 2082 tu. Akan terbuka lah page di bawah:

cpanel blog

Login details ada kat email tadi tuh. Terus keyin dan Login sahaja.
Bila dah masuk, Pop Up macam kat bawah ni pun muncul dengan menyibuknya

dashboard cpanel

Tekan sahaja, No, I’m fine tuh. Ah jangan lupa do not show this again box kecil tu tick juga.

email dari blog domain

Ini lah lebih kurang paparan bila anda berada di dalam 🙂
Nak buat email dulu pun boleh.

Tak pa lah, kita buat sekarang. Yang atas sekali tu, ada Icon email account kan. Click sahaja.

buat email baru blog sendiri

Seperti di atas, saya tulis sahaja “admin”, tak kesah lah anda nak buat “support” ke, “contact” ke. “name” ke. Yang penting ingat tu kejap, sebab nanti kita nak setting forward kan nanti.

Yang password tu, guna sahaja password generator button tu. Tak ingat pun tak pa password ni.

Dan create account. Maka jadilah kat bawah tu, macam saya dah buat.

Bila dah buat, tekan button Home di tepi kiri sekali Cpanel ni. Atau tekan back je la. janji pergi ke bahagian yang depan tadi. Iaitu seperti dibawah

tambah email di cpanel

Tadi kita dah buat emailnya, admin kan? sekarang kita nak forward semua email yang pergi ke admin ke gmail account kita. Lebih mudah kita login kan daripada email domain sendiri ni. Banyak step nak buat. Dan selalunya lembap. So click la forwarders tu.

Bila dah click, ada akan button add forwarder, click sahaja button tu dan page di bawah akan muncul

tambah email

PASTIKAN kita tulis address to forward ialah “admin” seperti yang kita setup tadi. Kalau support, support lah. Dan pilih di dropdown tu domain apa. Untuk case kita ni, saya ada satu domain je. Iaitu ehem ehem.

Dan letak gmail atau yahoo atau hotmail atau apa apa email yang anda selera. Dan click add forwarder.

Sekarang kita kembali ke tujuan utama. Nak setup server. Saya pun tak tahu nk guna istilah apa.

Tapi yang pasti kita nak buat account ke 3 tadi. perlukan step ini. Pergi ke luar atau home semula.
Cari kotak dibawah. Dan click sahaja Softtaculous

install guna softtaculous

Dulu yang popular Fantastico masa saya mula mula setup blog . Tapi sekarang yang ni pula. Tak kesah lah. Sama sahaja. Click sahaja button softtaculous tu.

buat blog guna wordpress

Hover mouse anda ke bahagian wordpress di atas, akan jadi seperti dibawah

install wordpress

Terus sahaja tekan install.

Page di bawah akan terpampang pula. Yang ini kena isi hati hati sikit, ada banyak bahagian. Saya pergi yang mana perlu sahaja.

Yang tak perlu tu bukan tak penting, tapi saya sendiri pun tak tahu apa maksudnya.

Baiklah Screenshot Yang Pertama

Langkah pertama buat blog

Yang choose protocol tu, untuk anda pilih, domain anda ada www. atau tak. atau http:// atau https://.
Kalau https:// yang beli SSL add on tadi. tak perlu. So macam atas saya pilih http://www.

Choose domain tu memang dah terisi macam tu. Yang In directory tu, tadi dia ada tulis wp kot, anda kosong kan sahaja seperti saya buat di atas.

Kalau anda baca di tepi tu, kalau tulis dir nanti domain saya akan jadi http://www.seocarabaik.com/dir pula. saya tak mahu. Saya nak domain saya terus ke http://www.seocarabaik.com/.

Alright? salah tak pa. nanti kita delete je.

ScreenShot Yang KeDua

Langkah kedua buat blog

Database setting tu jangan pandai pandai nak usik.

Tapi yang Site Setting ni adalah tajuk blog anda. Nama lah kira. Biar je macam ni pun tak pa. nanti kita boleh setting semua dalam http://www.domain/wp-admin yang saya cakap tadi.

ScreenShot ke Tiga

Langkah ketiga buat blog

Ok, yang ni lah login details untuk kita ke http://www.seocarabaik.com/wp-admin tadi. Contoh blog saya lah. Pastikan password tu yang macam kita set tadi. Yang merepek repek sebutannya. Baru tak senang untuk hacker curi curi masuk. Yang admin username tu jangan letak “admin” sebab keyword ini salu guess hacker tool guna untuk curi curi masuk admin area kita. Kalau macam saya, saya guna nama sendiri. Tak kesah. Tapi pastikan Identity kita lah. Nama kita.

Screen Shot Terakhir

install blog sendiri

Baik, itu sahaja, sekarang hanya perlu install, dan isi email anda untuk dapat notification.
Selepas dah click install kat atas tu, pastikan jangan lupa masuk email kat box tu k. Ada baik juga, kalau anda guna yang email anda setup tadi tu, admin@seocarabaik.com. Tengok jadi ke tak. Sampai ke tak.

Jangan lupa buat yang forwarder tadi sudah.

Bila dah click IN PROGRESS seperti dibawah pun muncul

progress bar server setup

Tunggu sampai 100%, dan anda akan dapat page yang bagi tahu dah siap setup seperti dibawah.

blog sudah siap

Kalau anda lihat, itu released data 15-09-2015, waktu Pacific kot. kalau kita di Malaysia, 16hb lah. So terbukti lah saya setup pada masa dan hari yang sama sejak dari tadi. Boleh juga anda click ke tab “Screenshots” kat atas tu, kiranya interface dashboard bila anda nak buat post baru, lebih kurang sama macam blogspot. Tapi lebih mudah dan versatile.

Sebaik sahaja anda tekan Install button biru di atas, lebih kurang dalam time tu juga. Akan dapat lah email yang last saya dapat tadi. Yang dalam dekat pukul 5pm tadi. Check dekat spam box juga k.

Sebab saya punya masuk dalam SPAM BOX di gmail.

Step 3 : Tunggu Server Up (48h)

So sekarang. Step ini sudah tamat. Anda sudah dapat log in detail yang ke tiga iaitu macam saya
http://www.seocarabaik.com/wp-admin
Kat dalam email tu ada bagi tahu juga apa password anda tadi kalau terlupa.

Tapi sekarang tak boleh terus login /wp-admin tu. Kena tunggu dalam tempoh 48 jam. Nanti sudah ready, akan adalah page login seperti di bawah:

admin panel

Step 4 : Siap!! Buat Post Pertama

Step ke empat ni, tunggu lah lagi 48 jam ye dak?

Itu sahaja.

Ada lagi tak maklumat yang kurang?…harapnya tak ya…