Cara Menggunakan Google Keyword Planner

Salam.

Seperti yang anda tahu, kita gunakan Google Keyword Planner untuk cuba buat uji kaji sama ada keyword yang hendak ditarget mempunyai pasaran atau tidak.

  • Print
  • Google+
  • facebook

Dan cara untuk menggunakan Google Keyword Planner ialah…

Pergi ke GKP nya…

Mana yang tak register Gmail boleh register dahulu. Mana yang sudah, anda boleh terus login.

Selepas login, di bahagian atas sekali akan ada Tab Tools à terus pilih Keyword Planner

  • Print
  • Google+
  • facebook

Dan paparan seperti di bawah akan terhasil

  • Print
  • Google+
  • facebook

Klik bahagian atas sekali, ‘Search for new keywords using a phrase, website or category’

Dan terus isi tempat kosong ikut kan pada apa yang saya nomborkan di bawah

  • Print
  • Google+
  • facebook

  1. Anda boleh pilih letak apa sahaja, contoh macam saya, katakan saya nak buat website untuk rumah sewa, saya akan letak rumah sewa lah.
  2. Saya isi targetting location tu Malaysia.
  3. Yang ini biarkan all languages sebab kemungkinan Google tak dapat detect dengan baik sama ada bahasa melayu atau inggeris atau pun indonesia. Jadi kita biarkan semua, nanti kita akan tapis satu per satu melalui excel
  4. Apa lagi, tekan lah get ideas dan paparan di bawah akan terhasil

  • Print
  • Google+
  • facebook

Untuk no 1, sebelahnya ada modify search, ini untuk andai kata nak tukar keyword yang lain lah.

No 2, saya tak perlu terangkan kot sebab directly boleh faham.

  • Print
  • Google+
  • facebook

Sejak akhir bulan 2016, jumlah search volume yang anda boleh lihat adalah dalam range.

Kiranya anda sudah tak dapat lagi dalam exact search volume. Saya sendiri, memang sudah lama sangat tak gunakan Google Keyword Planner ni. Anda boleh rujuk satu lagi post saya untuk tahu apa software yang saya guna bila buat keyword research.

Alright. Kita teruskan lagi.

Di bahagian atas kanan anda akan perasan ada button download tu kan.

  • Print
  • Google+
  • facebook

Download dan save with Excel seperti yang saya buat ni.

  • Print
  • Google+
  • facebook

Dan terpulang lah, nak bold ke nak color ke untuk mana keyword yang anda nak focus.

OK?

Ada apa masalah lain tak?

One thought on “Cara Menggunakan Google Keyword Planner”

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.