Macam Mana Nak Tulis Artikel Yang Buat Orang Baca?

Sekarang jam pukul 9 14 pm. 19 July 2017. Saya harap, saya boleh siapkan artikel ini dalam tempoh 1 jam. Sebab lepas ni, nak tidor. Baru balik shift siang. Nanti lagi pagi pukul 4 nak bangun buat artikel untuk blog affiliate pula.

Ok. Apa yang saya nak kongsikan ni?

Tak lain tak bukan, cara untuk pastikan artikel kita kekal menarik/relevan untuk pelawat baca terus sampai habis.

Saya tahu, ramai yang kadang kadang takut nak tulis panjang lebar. Khuatir kan orang tak baca ya.

Untuk saya sendiri. Bukan lah confirm orang lain akan baca, tapi USAHA kan saja. Teori logiknya masuk dek akal juga.

Dan di bawah, adalah antara tindakan yang saya buat untuk artikel saya, kekal relevan.

1. Jangan tulis ayat yang panjang panjang.

Artikel panjang boleh tahan lagi, tapi ayat yang panjang panjang memang masalah. Anda fikir sendiri, bila anda baca. Agak agak suka tak baca ayat yang titik nya ntah ke mana? Rasa macam nafas yang ditarik tapi tak dilepas lepas kan. Serupa juga dengan penulisan. Ayat ayat pendek, bukan sahaja membuatkan pembaca lebih mudah baca. Malah lebih senang untuk focus dan hadam.

2. Write the way you talk.

Wife saya, pernah tergelak bila baca cara saya tulis artikel. Dia cakap,

Abang tulis artikel macam tengah bersembang dengan orang.

Memang kena macam tu pun. Ini bukan kertas karangan UPSR. Oh ya, dengan penulisan conversational tone macam ni, ia juga akan buatkan orang lebih mudah untuk tinggalkan comment. [so, sila tinggalkan komen, sebelum saya rasa malu]

3. Jangan LUPA subheading [ ini yang paling penting ]

Subheading sangat penting. Kalau anda perhatikan setiap artikel di blog saya. Mesti ada SubHeading.

Apa dia subheading ni? Subheading adalah seperti tajuk kecil kepada tajuk besar artikel saya.

Seperti contoh artikel yang sekarang ini.

Tajuk BESAR? Macam mana nak tulis artikel yang buat orang baca?

Tajuk KECIL? Yang point by point ini lah. Sekarang kita berada di no 3 kan? “Jangan Lupa SubHeading”.

Ini lah subheading yang saya maksud kan. Seperti pecahan kecil maklumat dalam artikel yang kita nak sampaikan.

Bayangkan dalam satu artikel, ada satu perenggan. Dan ada satu tajuk sahaja mewakili perkataan artikel yang cecah samapai 2000? Tak ke bosan?

Perasan juga tak, tak yah cari orang lain. Tanya diri sendiri tu. Anda pun, kalau baca artikel, tak berapa nak rajin kan baca semua satu persatu. Sebaliknya akan skip terus satu perenggan atau cari perkataan yang mana mata anda nak tangkap.

Bukan scanner sahaja boleh scan, mata pun suka juga nak scan scan

Ibarat macam satu kajian orang putih saya terbaca dulu lah. Orang yang baca artikel ni, sebenarnya bukan rajin sangat nak baca baca. TAPI SCAN.

Scan mana satu ayat atau perkataan yang dia lebih berminat nak tahu.

Dan dengan subheading. Sudah pasti mata anda lebih tertumpu pada subheading sahaja. Berbanding denga perkataan lain. Dan katakan saya berjaya untuk buatkan anda dapat faham roughly akan isi kandungan yang saya nak bawa, sudah pasti akan ada rasa lebih berminat untuk baca. InsyaAllah.

Subheading juga, membantu ranking SEO. Jadi, jangan lupa apply h1, h2, h3 tag yang saya ada mentioned sebelum ini.

4. Storytelling?

Antara dua artikel di bawah, mana satu artikel yang lebih selesa anda nak dengar dan baca?

Contoh 1

Untuk mendaftar akaun maybank, anda harus lah terus ke kaunter pertanyaan. Ambil form untuk pendaftaran. Selepas tu, boleh isi form dan datang semula ke kaunter untuk ambil nombor.

OK..stop… Sekarang kita tengok contoh 2

Contoh 2

Pagi tu, aq blur juga. Macam mana lah nak daftar akaun simpanan Maybank ni. Tapi tak pe lah. Aq redah kan aja. So sampai lah ke kaunter. Dekat kaunter tu, macam biasa. Terus tanya si akak tu, minta dia bagi tahu cara buat permohonan akaun baru.

Mula mula, kak tu macam tak layan juga. Mungkin bz kot. Tak pe lah, aq tunggu sekejap lagi. Nanti kalau failed dengan kak ni aq nak tanya yang lagi sorang tu pula.

Stop cerita 2.

Hasil daripada 2 contoh ni? mana satu yang lebih selesa di dengar dan buatkan anda lebih mudah untuk tangkap? Sudah pasti contoh 2 kan? Harap betul lah ya.

Sebab? Contoh 2 ia lebih bersifat penceritataan yang selalunya dari pengalaman. Bila kita tulis, dan kita kongsikan pengalaman yang telah berlaku pada kita. Ia memang buatkan orang lain rasa teruja nak tahu. ya lah, sapa lah yang tak suka kalau tok kadok bercerita kan?

Image Credited – I Scoop

Serupa juga dalam artikel. Masukkan sedikit penceritaan atau pengalaman yang sudah berlaku pada anda. Sebab ia akan buatkan orang stick lebih lama sikit.

**Itu sebab saya cerita pasal wife saya yang tergelak bila baca saya tulis atas tadi. Sebab ia buatkan orang lain akan rasa lebih berminat untuk beri focus

Kelebihan lain, situasi ini juga kemungkinan besar dialami oleh orang lain juga. Perasan kan, orang yang tulis copy writing web jualan. Di perenggan pertama, punyai la kemain.

Saya faham dengan apa yang awak rasa. Saya pun berada di tempat anda juga dahulu..

Saya sendiri geli nak baca, tapi nak buat macam mana. Itu yang dah memang terbukti MENJADI.

5. Untuk no 5, boleh kata berlaku sepanjang penulisan yang anda baca ni.

Kalau salah satu point di atas. Saya ada cakap, jangan buat ayat yang terlalu panjang kan. Untuk point 5 ni pula. Jangan buat perenggan yang terlalu berlapis. 3 atau 4 lapisan ayat dalam 1 perenggan sudah cukup.

Ini akan buatkan artikel anda lebih mudah di baca.

Ok. Itu la lebih kurang. Sekarang pukul 9 46. Wife saya tengah duk wasap tu. Nanti lah saya balas. Saya nak habiskan sikit lagi.

Bahagian yang seterusnya pula nak merujuk kepada Saudara Hanafi. Macam mana nak tulis artikel yang macam yang saya maksud kan…

Pendek kata. Artikel istighfar Saudara Hanafi ni. Apa yang kita boleh buat supaya ia TAMPAK lebih berminat untuk suruh orang baca.

Buatkan point subheading kepada yang maklumat yang lebih detail.

Kita sudah ada tajuk besar kan. Untuk tajuk subheading jangan di copy pula tajuk besar tu untuk perenggan pertama. Nampak sangat nak kencing SEO. Dan tidak profesional. Sebaliknya buat kan ia tajuk kecil kepada maklumat yang lebih detail dalam artikel anda.

Seperti contoh, tajuk besar saya “macam mana nak tulis artikel yang orang baca sampai habis” kan. Sub heading saya pula, adalah untuk perkara yang lebih detail. Iaitu 5 tindakan penerangan satu persatu yang anda sendiri boleh buat.

Di susuli pula dengan bahagian yang kita baca sekarang. Saya buat bahagian khas focus untuk bantu artikel Saudara Hanafi.

Sekarang saya cuba nak brainstorm sub heading yang Saudara Hanafi boleh guna

Heading + SubHeading TANPA Bantuan Google

Definisi Istighfar – Siapa Suruh?

Awal awal cerita, mesti lah kongsi definisi nya sikit.

Ganjaran Pahala Orang Yang Mengamalkan Istighfar 100x dalam sehari

Macam berzikir, kan ada kadar kadar ganjarannya kalau ulang berkali kali. Dalam mathurat pun ada tulis, ganjaran setiap satu zikir dan munajat di dalam nya. Ini lah subtopik yang saya maksudkan di subheading yang ini. Kiranya kita kongsi kan ganjaran pahala kalau kita buat secara berkala.

Nak Tahu Berapa Banyak Imam Ghazali Istighfar Sehari?

Sejarah atau pengalaman memang buatkan orang tertarik. So selitkan nya juga di bahagian ini

Sirah/Sejarah Khasiat Istighfar

Bahagian ini pula, kita boleh kongsikan contoh contoh peristiwa kemenangan para sahabat yang mungkin berlaku bila menggunakan Istighfar.

Rasanya dah cukup baik dah ni.

Tapi, adalah lebih baik lagi, kalau kita jadikan Tajuk besar kita, dan tajuk subheading menggunakan keyword yang memang mendapat sambutan pencari yang tinggi di Google. Dengan ini, confirm lah artikel kita di BACA.

Disclaimer – Saya janji, tak tipu tau, 4 points di atas. Adalah hasil brainstorming saya tanpa menggunakan Google.

Dengan Google + Simple SEO Teknik

Sepatutnya, subheading saya lepas ni akan jadi lebih baik. Bukan sahaja pecahannya lebih mudah difahami oleh Google. Malah kita pun sudah pasti, kalau dah majoriti pengguna menggunakan keyword yang hasil daripada Google suggest kan. Confirm memang ada traffik.

Saya gunakan Mangools. Anda boleh gunakan Google Keyword Tools, tapi Mangools lebih tepat.

PUKUL 10 16 pm. Saya stop sekejap buat artikel ni. Internet slow. Nanti saya sambung ya..

Sekarang 3 53 pagi..Ok saya sambung…

Heading + SubHeading Selepas Bantuan Google

Ada dua cara. Satu saya terus paste perkataan ‘istighfar’ di Mangools.

Kedua saya paste ayat istighfar di Google. Sebab kita nak tengok di bawah sekali, iaitu related keywords.

Sekarang saya akan klik bacaan istighfar, kita tengok apa keyword lain yang muncul pula.

Dan screen shot di bawah, adalah bila saya Klik Kelebihan Istighfar

Dan seterusnya, saya akan pilih mana mana keyword dari Related Google ni ke Mangools. Untuk detect berapa banyak orang guna dalam tempoh sebulan. Nanti saya screen shot kan di bawah…

Dan selepas beberapa minit. Tak sampai 30 minit pun. 10 minit sahaja kot. Saya sudah mampu hasilkan pecahan subheading yang jauh lebih baik daripada sebelum ni.

Bukan setakat pecahan maklumatnya lebih tersusun, malah keyword yang kita pilih pun punyai permintaan yang tinggi di Google.

Tajuk Besarnya…

Pengenalan Bacaan Istighfar Yang Lebih Sempurna

SubHeading:

Kelebihan Istighfar 100x

Kelebihan Istighfar Kalau 1000x Pula

Apa Dia Sayyidul Istighfar [Penghulu Segala Istighfar]

Doa Istighfar Yang Dibaca Rasulullah SAW

Dan penerangannya…

Ingat tak, di brainstorming yang pertama subheading tadi, saya tulis ‘khasiat istighfar’ kan?

Rupanya, kalau saya gunakan perkataan ‘kelebihan istighfar’ ia jauh lebih baik. Sebab perkataan ni, ada volume 1000 searches setiap bulan.

Begitu juga, kalau saya tulis istighfar sahaja. Berbanding dengan tambah lagi satu perkataan iaitu ‘Bacaan istighfar’

Pendek kata, subheading yang saya sediakan selepas brainstorming dari Google, mampu buatkan target pembaca saya lebih ramai, berbanding subheading yang saya hentam sahaja mula mula tadi.

Tak pe, jum kita kira sama sama.

Tambah lagi bacaan istighfar – 720

OK tak?

Kita bukan sahaja buatkan artikel lebih menarik untuk baca. Malah subheading yang kita pilih pun merupakan perkataan yang memang biasa pelawat Google guna.

“Real Life” Example Nak? Saya Nak Tunjuk Salah Satu Result Yg Saya Dapat…

Berikut adalah contoh, salah satu artikel yang saya buat gunakan teknik yang kita duk sembang dalam artikel ni.

Saya tak boleh la share keyword apa ya. Tapi search volumenya adalah 1 900 sebulan.

Artikel ni, saya first publish pada 6 april 2017.

Dalam bulan April, page views lebih kurang 78 kali sahaja.

Untuk bulan May – 364 page views.

Untuk bulan April dan May, saya percaya traffik page views datang dari Internal Linking + sidebar yang saya buat.

Adsense untuk dalam tempoh ini pun langsung sekupang pun tiada.

Tapi, masa awal awal bulan June, post ni mula berada di page pertama Google. Lebih kurang dalam tangga 6 dan 7 page Google. Paling tinggi pun boleh naik sampai ranking ke 5 sahaja.

Walaupun hanya di ranking ke 5, total earning untuk adsense, post ini sahaja, cecah sampai 17.47 dollar.

Saya tak pasti, sama ada boleh ke tidak saya tunjuk graph ni. Sebab takut langgar TOS adsense. Ada komen?

Masa ni saya fikir apa tau. Wah ini terbaik. Sebab saya memang plan mana mana keyword focus yang saya berjaya dapatkan page pertama. Saya nak post/page ni buat sekurang kurangnnya 0.5 dollar sehari.

0.5 darab 30 hari = 15 dollar sebulan untuk satu artikel.

Tapi post ni, sudah lah belum lagi cecah ranking pertama. Baru tangga 5 di page pertama. Tapi sudah dapat 17 dollar.

Lantas, saya pun roll out semua strategy SEO saya balik.

Saya dapat rasakan ada potensi yang besar dengan keyword ni.

Oh ya. SEO jangan buat bila masa mula nak publish sahaja. Sebaliknya, setiap beberapa bulan. Anda mesti review dan perbaiki semula artikel tu. Sebab confirm, mesti ada benda yang kita tertinggal.

Antara yang saya buat untuk improve ranking SEO post ini ialah:

  1. Tukar tajuk supaya CTR saya lebih baik
  2. Improve LSI Keyword
  3. Improve panjang artikel ( mesti ada flow satu per satu, contoh macam artikel yang ini pengenalan à teori best practise à practical part sikit à result )
  4. Tukar gambar daripada warna muram kepada yang lebih striking. ( saya ada tukar theme juga )
  5. Improve introduction supaya lebih senang ranking
  6. Keyword tags
  7. Dan buatkan penulisan saya lebih engaging, lebih menarik untuk orang baca.

IMRPOVE CTR

Dalam 7 points yang saya buat tu. Saya jelaskan no 1 sahaja, iaitu CTR.

Atau Click Thru Rate

Ini adalah percentage yang kita dapat bila berada di page Google.

Maksud saya…..

Ok..saya stop dulu. Sekarang 5 20 pagi. Nanti saya sambung balik lepas habis kerja…

Sekarang pukul 8 37 pm. 20 July. Saya nak sambung dah ni…

Saya nak terangkan apa itu CTR dulu.

CTR ini adalah kadar blog kita di click oleh pelawat daripada search engine result Google.

Seperti contoh di bawah…

Yang mana satu title yang buat kan kita lebih terasa nak click?

Memang lah yang paling atas kan. Tapi ‘game’ nya di sini. Kita kena buat tajuk artikel kita ada nombor. Atau perkataan tambahan lain yang menarik perhatian untuk memilih blog kita.

Seperti contoh, katakan tajuk ’16 ways to lose weight’ lebih ramai orang KLIK dan STAY (kalau tak faham apa maksud dengan stay, sila tanya di comment). Lama lama kelamaan, memang authoritynutrition akan jatuh ke bawah punya.

Selain penggunakan nombor, ada banyak lagi ayat yang boleh bantu Klik. Seperti contoh’ Step By Step’. Ways. Simple.

Dan untuk CTR teknik yang saya gunakan pada post saya tadi ialah Nombor. Plus dengan bracket. Sebab Bracket pun boleh bantu CTR juga.

Seperti contoh

16 Ways to Lost Weight [FASTER THAN YOU DID BEFORE]

Kalau duk fikir fikirkan, ayat dalam bracket tu saya buat macam result nya. Supaya orang lebih tertarik.

Ok kan suka ayat ayat macam ni.

Contoh ayat lain.

How to lose weight right after your wedding day

Atau pun

How to lose weight within 2 months from now.

Bila artikel tu melibatkan portion result. Itu akan buatkan orang lebih suka….

Dan hasilnya…

saya guna app serpmojo ( rm 20 ringgit kot )

Dalam 6 July tu, ranking page ni jatuh sedikit. Ini normal, kalau tak silap. Rasanya time ini lah saya tukar tajuk baru. Tajuk yang lebih buatkan orang nak click. Dan juga improve SEO untuk artikel ni. Untuk rekod sekarang, memang berada di ranking no 2.

Oh ya. Sebab kan artikel ini agak panjang lebar [tapi dalam 1000 words je pun], lebih detail berbanding dengan artikel lain. Bila sudah panjang, saya juga dapat fokus lebih banyak keyword. Maka, tak terkejut lah. Kalau page ini, bukan sahaja boleh ranking baik dengan keyword yang 1 900 tadi sahaja.

Malah keyword keyword yang lain juga.

Untuk keyword utama, iaitu yang 1 900 dalam table tu. Tadi di ranking screenshot serpmojo ranking no 2 kan?

Saya letak satu, sebab bila saya check di Chrome, manually. Saya tengok dah ada di ranking pertama. [ya, saya memang sudah clear history browser chrome ini juga dulu]. Saya juga ada minta wife screenshotkan ranking di phone dia. Masih 1 juga. So betul lah kot.

Dan google search yang kami gunakan, ialah Google.com, bukan Google.com.my

Kesimpulannya!!!

Buat artikel anda tu macam penting untuk orang baca…

Harapnya anda jelas ya. Ini kelebihan yang kita dapat kalau kita rancang betul betul artikel atau content di blog.

Bukan setakat artikel ni buatkan orang nak baca, malah boleh buat duit juga.

Post ini agak cemerlang juga. Sebab baru dalam tempoh bulan 3 publish. Sudah buat duit 17 dollar dari adsense.

Tapi itu lah, bukan semuanya disangka mudah…

Sekarang bulan 7. Ranking saya untuk post ini jauh lebih baik dari bulan June. Tapi hanya generate 0.46 sen dollar sahaja.

Saya pun tak tahu kenapa.

Saya nak lengkapkan bulan July ini dahulu. Ada lagi 10 hari. Nak tengok apa yang jadi. Untuk sekarang, saya fikir positif sahaja lah. Anggap lah advertiser yang iklan dalam adsense ni dah stop campaign dia.

Itu sahaja…

Ok.. Sekarang 9 23 pm. Tamat.

Selebihnya, saya akan ambil masa untuk touch up touch up, dan betulkan ejaan saya pula.

9 47 pm. Siap dah ni kot. Tapi ngantuk nya. Pagi esok saya publish…

Oh ya. Kononnya nak tulis dalam 1 jam. Lastnye meleret 2 hari.

Sorry, tuk sapa yang rasa lama tunggu artikel ni. ikutkan boleh sahaja saya sembang di wasap. Tapi, kalau sembang macam tu. susah saya nak anda faham kan. Susah juga tuk saya terangkan. Dan dengan artikel ni, harapnya lebih mudah untuk anda faham overview secara keseluruhannya.

Tak semestinya guna cara saya. Setiap bisnes tu kan ada bedanya.

Hah.. Lagi satu, keyword 1 900 tadi. Adalah traffik bahasa melayu. Bukan bahasa Inggeris.

Tahniah..sebab da baca 2 ribu 5 ratus 4 puluh 5 patah perkataan…

Keyword Research – Software Selain Drpd Google Keyword Planner

Salam.

Saya ada sediakan review satu software keyword research yang saya baru sahaja gunakan sejak akhir tahun 2016. Sampai sekarang, saya sangat berpuas hati dengan fungsi dan kelebihan yang ada pada software ni.

Sila tonton video bawah dan tinggalkan komen pendapat anda.

Anda boleh beralih ke website >>>>Mangools dan gunakan code ‘carabaik20off’ untuk dapatkan potongan harga sebanyak 20%. Lebih kurang dalam 26 ringgit penjimatan setiap bulan.

Atau click sahaja gambar di bawah untuk terus automatik set harga kepada yang lebih murah.

Untuk pengetahuan anda, saya ada kongsikan cara untuk menganalisa backlink website yang kuat secara detail.

Ini dia – Do THIS When You Have – Serious Backlink Research

Anda tak perlu copy cara saya di post ini, sebab focus saya untuk kongsi andai kata kalau competitor niche anda betul betul kuat sahaja.

Dan  software saya gunakan dalam backlink research ni, tak lain tak bukan adalah dari software yang sama ni juga.

Ini dia article nya sekali lagi, Do THIS When You Have – Serious Backlink Research

Do This When You Have to – Serious Backlinks Research

Terus terang saya cakap, dalam pengalaman SEO saya, monetize SEO, on page ke off page ke.

Tak pernah dalam pengalaman saya untuk cuba outrank website website besar yang punyai backlinks yang sangat kuat.

Sebab kebiasaannya, sudah memang sudah menjadi perkara no 1 ‘wajib’ yang kita buat….

Iaitu, ‘kena cari keyword yang sangat sangat low competition’ tapi masih lagi punyai permintaan atau jumlah search volume yang masih lagi ramai.

Kenapa kena cari yang saingan SEO yang low competition?

Supaya untuk kita ranking website akan jadi lebih mudah.

Ranking website kita tu pun akan lebih cepat naik, kalau yang terlampau tinggi saingan ni entah entah selepas 2 bulan pun masih lagi takat yang sama juga.

Sedangkan kita sepatutnya aim dalam sebulan sudah ada dekat dengan page pertama tau. Paling teruk page ke 3.

Lebih mudah lagi – sebab website tu tak monitize SEO dengan baik, so kita tak perlu habis masa untuk apply faktor seo on pages terlalu lama. Keyword research pun tak perlu ambil lama.

Tak semua keyword untuk ranking ke atas mesti ada backlink yang point ke arah website anda. Untuk yang low competition atau orang putih kata low hanging fruit ni kadang kadang tak perlu backlink pun. Buat article sahaja sudah boleh ada page pertama.

Tapi….

Andai kata saya TERPAKSA juga untuk beat website website besar?

INI YANG AKAN SAYA BUAT!!!!

Kenapa saya kongsi semua ni?

Article ini memang ambil masa sikit untuk anda habis kan. Itu sebab bila baca article saya, jangan fikirkan nak habis baca article cepat, sebaliknya fahamkan maksud atau maklumat yang cuba saya nak sampai kan. Lagipun saya tak pernah tengok article ni di Malaysia, mungkin saya terlepas.

So saya buat..Untuk mengelakkan anda tak buat silap…

Kita ambil contoh satu niche iaitu weight loss.

Weight Loss memang niche yang popular, dan bukan mudah untuk ranking website niche ini.

Kalau anda lihat di Mangools pun, kebanyakan keyword niche ni memang susah untuk outrank mana mana website.

Dengan menggunakan software keyword research daripada Mangools, saya jadikan keyword “how to lose weight fast ” sebagai keyword focus.

Mangools àKW Finder sendiri sudah bagi signal awal awal,yang keyword ni memang susah untuk kita jadikan sasaran. Sampai 65/100. Level Hard

Namun untuk contoh ni, saya jadikan juga keyword “how to lose weight fast” sebagai keyword focus kita.

Bila saya click open serpchecker di Mangools result yang lebih detail kita akan dapat

Dan website pertama yang kita akan mulakan analisa backlink sudah pasti authoritynutrition.

Memang website ni tersangat kuat kekuatan seonya. Kalau anda perasan, saya pernah cakap, walaupun DA atau Domain Authority nya tinggi, tak bermakna kita tak boleh lawan. Sebab kebanyakan website PA nya akan rendah. Kiranya, faktor PA lagi tinggi.

PA = page authority

Tapi website ni, PA nya memang dah tersangat tinggi.

Kalau saya sendiri, saya tak akan cuba nak ranking kalau website competitor saya lebih PA = 25. Biasa, saya akan cari competition yang belas belas sahaja.

Tapi tak mengapalah kita teruskan juga.

Saya gunakan ahrefs untuk analisa backlinks

Selepas saya hit button search oren tu, saya akan dapat result seperti di bawah

Mengikut ahrefs. Apa yang saya boleh huraikan ialah:

Page ni berkedudukan 8 828 untuk kesemua website yang ranking di Ahrefs, ibarat macam Alexa juga lah.

UR dan DR adalah rating daripada system ahrefs sendiri. Ibarat macam kita PA dan DA. Tapi PA dan DA dari syarikat lain, Moz. Saya sendiri memang tak berapa arif dengan UR dan DR ahrefs ni, sebab ikutkan pengalaman, kalau kita tahu value PA dan DA sudah cukup tepat.

Kalau anda ke bawah sikit,kita akan maklumat lain juga.

Saya nak tunjuk screen shot atas ni sebab nak bagi tahu tab ‘Organic search’ sangat sangat langsung tak tepat. Jadi jangan percaya. Jauh lari saya rasa. Jadi, anda gunakan ahrefs untuk faham backlink profile sahaja.

Bila saya cakap backlink profile, maksudnya:

  1. Berapa banyak backlink
  2. Backlink tu daripada website apa, adakah website yang sembang tentang diet juga.
  3. Berapa banyak percentage website yang datang dari sembang tentang diet atau yang relivant, berapa banyak pula backlink yang datang daripada website yang tidak relivant.
  4. Jenis jenis platform, adakah backlink tu banyak dari komen, article, video, blogspot dan macam macam lagi.
  5. Backlink dari gov website pula berapa. Dan macam macam lagi…

Semua ni kita akan ambil kira. Competition ni memang betul betul high level ni, jadi jangan skip sangat, nanti kita juga susah sebab tak berapa faham cara website ni dapatkan backlink.

Seterusnya,

saya copy semula screen shot yang atas tadi ya, tak perlu anda untuk scroll up semula ke atas.

Kita juga dapat tahu, jumlah backlink ialah sebanyak 16 ribu. Referring domain pula 1 ribu 400.

OK, done. Itu sahaja.

Untuk ‘organic keywords’ saya tak sentuh dalam article ni. Nanti tak selesai tujuan utama kita.

Di bahagian tepi ahrefs pula…

Saya nak click ‘Backlinks’ atas sekali tu, tapi kita kena pergi ke referring IPs dahulu

Dekat sini, apa yang kita boleh tahu, backlink yang banyak banyak tadi pun bukan sekadar banyak, tapi memang datang daripada IP yang berbeza. Bermaksud backlink yang dapat memang natural. Bukannya di buat oleh owner.

Atau kalau boleh saya bagi contoh, katakan anda ada website A.

Anda setup juga website B, C, D untuk dijadikan backlink pada website A. Lantak sampai website Z pun.

Semua itu masih lagi kemungkinan dalam IP yang sama.

So Google akan anggap semuanya:

  1. daripada 1 backlink
  2. atau backlink yang berkualiti rendah,
  3. atau Google detect anda terus sebagai Spammer. Kalau ini terjadi, website anda memang langsung tak boleh ranking apa apa keyword pun. Itu sebab penting untuk kita tidak berlebih lebihan dalam SEO. Dan itu sebab juga lah, penting untuk anda link kan website anda dengan Google Search Console.

**anda boleh sahaja guna software berbayar untuk dapatkan IP yang berbeza kalau nak.

Kita teruskan lagi, dan kali ni saya nak click di BACKLINKS pula.

Tapi. Terlupa pula, ada lagi satu signal yang saya boleh kongsi.

Ingatkan kat atas tadi saya ada cakap ‘backlink profile’ berserta dengan 5 faktor huraiannya.

Ahrefs pun ada sediakan juga. Di sebelah kanan. Saya paste nya juga di bawah.

So dekat sini, apa yang boleh kita faham, memang backlink website ni datang daripada platform yang pelbagai. Ini bagus untuk SEO. Contoh, katakan anda dapatkan backlink semata mata dari comment sahaja. Ini di mata Google akan nampak tak berapa cantik, jadi pelbagaikan platform backlink anda.

Dan akhirnya, kita boleh click pada BACKLINKS tadi…

Seterusnya kita akan click ‘one link per domain’.

Persoalannya, kenapa kita pilih one link per domain. Kenapa tak analisa satu per satu backlink walaupun dari page yang sama?

Baca slow slow yang ni…

Sebab faktor SEO untuk dapatkan backlink daripada 1 website atau domain lebih tinggi berbanding anda dapatkan backlink daripada website yang sama.

Seperti contoh.

Website Anda, Website A

Ada 100 backlinks daripada website B.

Wao, banyak tu ya. Tapi semuanya datang daripada Website B? So tak berapa bagus.

Lebih baik anda buang masa, untuk dapatkan 10 backlinks daripada website yang lain. Masa lebih jimat dan backlink pun lebih berkualiti.

**untuk 100 website yang sama VS dengan 10 backlink website yang lain tu, saya bagi contoh sahaja, untuk betul betul punya calculation. Google sahaja yang tahu.

Berbalik kepada screen shot di atas tadi. Saya paste semula di bawah ya

Ada 1403 unique domains yang kita perlu analisa. Tapi sebelum tu, saya nak tapiskan nya lagi. Tak perlu tengok semua satu persatu, sebab bukan semua nya backlink berkualiti.

Ideanya sekarang kita nak cari backlink yang berkualiti sahaja.

Review backlink nya satu per satu.

Fahamkan backlink profile nya bagaimana.

Dan cuba usaha perkara yang sama.

Sekarang saya akan click button Export di sebelah kanan untuk transfer semua data ni ke excel

Saya click button ‘FULL REPORT’ à pilih Open Office à Start export

Sekarang saya akan buat table di excel, setting setting sikit. Bagi cantik cantik sikit untuk sejukkan mata memandang.

Pernah saya buat backlink research depan adik saya, umur die 26 kot sekarang. Koje government. Dia terkejut tengok data yang saya duk scroll down sampai 800. Hehe, ingat saya rajin sangat tengok semua? Biasa saya tengok yang di atas sahaja. Serupa juga yang macam saya akan tunjukkan sekarang ni.

Saya tak terang satu persatu di excel cara buat table semua ya. Saya buat satu short video tak berlagu di bawah untuk anda tengok sendiri.

Kalau anda perasan, apa yang saya buat ialah.

  1. Mula mula saya delete dahulu mana satu column yang tak perlu maklumat nya untuk kita tahu.
  2. Saya buat table
  3. Saya sort column backlink status untuk hanya tunjukkan daripada ‘blank’ sahaja. Bermaksud mana backlink sudah removed tak perlu ada dalam senarai kita.
  4. Saya save – yang penting tukar format kepada ‘excel workbook’
  5. Selepas tu saya bukan semula dan highlightkan Url Rating dan Domain Rating.

Sehingga

Total backlink by domains sekarang ialah 1404 backlinks.

Tapi saya nak tapiskan lagi, dan untuk itu saya aplikasikan konsep 80/20 rules.

80/20 rules atau pun Pareto Principles memang diguna pakai oleh pakar SEO, seperti contoh Neil Patel.

Apa yang dimaksudkan rules ini ialah, 80% kejayaan adalah datang daripada 20% usaha.

80% – result

20% – usaha

Atau kalau kita definasikan dari segi backlinks.

80% traffic (result) datang daripada 20% backlinks (usaha/effort)

Atau kalau snap pelbagai lagi contoh untuk apply rules ni dari Wikipedia,

Kesimpulannya, kita tengok mana yang penting/kuat/berpengaruh sahaja. Contoh, 80% company profit come from 20% customer. Nampak sangat dia cari customer yang boleh bayar mahal sahaja. Ataupun customer yang sudah pernah membeli.

Harap jelas ya. Kiranya kita hanya perlu usaha kan 20% sahaja. 80% tu akan dapat result nya. Andai kata kita tak dapat 80%, kemungkinan besar usaha kita yang 20% tadi salah. Atau pun, backlink yang kita buat research tu salah.

Harap jelas.

Sekarang saya akan teruskan lagi dengan excel tadi.

Apa yang saya buat. Saya kira 20% daripada 1404 = 280 backlinks sahaja.

Berbalik pada excel tadi, saya akan sort kan URL rating yang terbaik mesti ada di paling atas.

Dan delete mana backlinks yang daripada urutan 281 sampai ke 1404.

Dan save.

Kalau saya perhatikan website website yang bawah semuanya URL rating nya ZERO. Jadi memang tak perlu buang masa untuk tengok nya satu per satu.

Contoh, dari myoability.com ni

Ikutkan ahrefs, Url Rating nya KOSONG, Domain Rating nya pun KOSONG.

Dan kalau saya paste dekat chrome untuk tengok berapa value PA dan DA dari Moz pun nampak tally dengan ahrefs punya signal

Hanya PA 1 dan DA 1 sahaja.

Article ini akan bersambung. Saya tak sempat nak siapkan. Nanti saya akan lengkapkan yang bahagian akhir nya.

Update selepas 1 hari…

Salam…

Selepas bertungkus lumus merajinkan diri, akhirnya saya tak berjaya juga tengok satu per satu backlink yang daripada 280 final backlinks ni. Tapi rasa macam bagus juga, supaya saya boleh beri perhatian khusus pada topik lain juga.

Jadi, saya akan bagi overview sahaja macam mana proses seterusnya di buat.

Recap semula.

Daripada beribu ribu backlink, ikutkan pada konsep 80/20 rules kita hanya perlu analisa 280 backlinks sahaja.

Setiap 280 backlink ni, kita perlu categorikan dia ikut pada kriteria yang di bawah ni:

  1. Berapa banyak backlink yang datang page authority nya PA dan DA 50 ke atas
  2. Berapa banyak pula yang 20 ke atas
  3. Berapa banyak pula yang 10 ke atas
  4. Dan 10 ke bawah
  5. Berapa banyak backlink yang contextual backlink
  6. Berapa banyak backlink dari comments
  7. Berapa banyak backlink dari article/gues post/platform lain…
  8. Ada tak kemungkinan kebanyakan backlink yang dibuat akan di click oleh pelawat?
  9. Ada tak kemungkinan backlink itu yang boleh directly copy cat.
  10. dan pelbagai lagi, bergantung kepada apa yang anda nak tahu…

Daripada 9 points atas tu kalau ada yang tak jelas sila tinggalkan komen nanti saya akan reply.

Setiap 9 points ni juga mesti di samakan bagi setiap point yang lain nya.

Maksud saya macam ni,

Commenting ni boleh kata antara backlink yang tak berapa nak kuat berbanding dengan yang lain. Lagi pulak kebanyakan backlink dari comment adalah no follow. Tapi jangan terus kata backlink comment tu tak kuat kalau ia datang dari page authority yang tinggi macam 50 ke atas contoh nya.

Guest post/article pun sama, memang antara backlink yang paling kuat, lagi pula ianya adalah contextual backlink. Tapi, kalau datang dari page authority nya hanya 1, pun tak berapa kuat juga.

Untuk itu, kita perlu buat table. Untuk saling saling kan kriteria nya…

data ni saya hantam sahaja tau.

Alright? Jadi apa yang kita boleh faham ialah….

Huraian 1

Ada 13 backlinks daripada article datang daripada page authority melebihi 50.

Huraian 2

Ada 54 article yang banyaknya sampai 54 article, tapi datang daripada PA yang kurang daripada 10.

Saya buat dua huraian sahaja ya daripada table tu, dan apa yang kita boleh faham ialah, walaupun sampai ada 54 article yang mungkin datang dari sponsored post ke, mungkin datang dari guest post. Tapi PA hanya di bawah 10. So untuk tackle backlink yang macam ni, anda hanya perlu buat bilangan yang sama sahaja, atau pun. Beri lebih focus pada website yang PA nya lebih daripada 20.

Bermaksud, kita tak perlu capai sampai 54 kali. Sebab PA kita 20. Mungkin hanya perlu buat 20 x sahaja contoh nya.

Sebab link juice daripada PA 20 jauh lebih baik daripada link juice oleh website yang PA nya hanya 10.

Yang lain nya, anda boleh teruskan sendiri.

Kesimpulannya.

Tak semestinya kita mesti dapatkan tempat backlink yang sama dengan competitor kita. Walaupun kalau nak ikutkan adalah lebih senang untuk kita dapatkan backlink dari tempat yang sama, sebab sudah proven pun competitor kita dapat.

Yang penting, kita faham kriteria kenapa website ni boleh ranking. Kiranya untuk berada di atas, kita kena dapatkan backlink profile yang macam dalam table tu.

Tapi itu hanya untuk faktor OFF Pages nya sahaja lah. On pages. Kita tak tengok lagi.

Baik lah, saya rasa itu sahaja kot.

Apa apa pun, cara yang saya tunjukan atas ni tak semestinya untuk website ranking yang susah susah sahaja. Yang senang pun bagus juga kita buat, mesti lebih semangat nak ranking kan.

Yang faktor 80/20 rules tu, kalau backlink competitor anda dalam 100 sahaja, tak perlu lah guna. Nanti tinggal 20 sahaja.

Ambil masa 1 atau 2 jam tengok satu satu.

Advanced Teknik

Untuk competition yang macam ni, biasa nya mereka yang betul betul budget banyak sahaja yang mampu keluarkan duit untuk belanja semua. So, approach mereka untuk dapatkan backlink adalah jauh lebih baik daripada kita yang buat cara cara biasa ni.

Saya nak share lagi satu teknik cara serious SEO nak dapatkan ranking. Iaitu curi curi tengok berapa banyak backlink yang terhasil dari hari ke hari. iaitu https://www.linkody.com/

Maksud saya, ada beberapa software yang boleh detect website competitor anda ni bila akan dapat backlink lagi. Kiranya, kita akan tahu progress nya.

Bagus juga tahu ni, sebab apa yang kita research adalah yang sudah lepas. Tak termasuk lagi apa yang sudah di plan, atau apa lagi backlink yang akan diorang dapat.

Cara Memilih Keyword Yang Tepat

Saya ada kongsikan tips untuk pilih keyword yang tepat dalam produk WordPress Kick Starts saya. Kalau anda rujuk di sana, insyaAllah lebih mudah nak faham sebab penerangan saya memang 100% video. Saya guna software mahal untuk rekod itu tau, harap anda dapat faham dengan jelas.

Apa apa pun, mana yang memang rajin membaca. Boleh terus kan. J

Keywrod yang tepat biasanya kita yang main SEO ini akan panggil sebagai target keyword atau pun focus keyword.

Kiranya nak bagi tahu, memang ini lah keyword atau kata kunci yang kita nak cuba dapatkan ranking nya di Google.

Untuk tentukan sama ada sesuatu keyword itu tepat atau tidak, anda perlu setkan dahulu, apakah tujuan utama untuk pelawat buat di website anda.

Seperti contoh, untuk apa yang saya boleh fikirkan sekarang ni

  1. Anda cari keyword untuk menjual barang
  2. Keyword yang anda nak cari lebih kepada nasihat atau pengetahuan umum pelawat

Pendek kata, setiap keyword mempunyai tujuan nya sendiri. Atau pun dalam salah satu istilah yang Google sendiri guna sebagai salah satu faktor SEO ialah Google Intent.

Sekarang saya akan bagi contoh yang sebenar supaya penerangan saya akan lebih mudah faham.

Saya jadikan niche diet sebagai contoh kita sebab banyak pilihan keywords. Jadi nya, lebih mudah untuk anda faham dan bezakan maksud nya.

**pandangan saya untuk setiap keyword di bawah mungkin berbeza sikit dari yang sebenar, tak salah saya pun sebab saya memang congak sahaja. Tapi motif utama saya adalah untuk bagi tahu, untuk setiap keyword ia nya mempunyai tujuan nya sendiri.

Dan tujuan kita yang duk buat website ni mesti lah nak cari yang untuk beli produk kan? Nanti saya akan bagi tahu jenis yang mana satu.

Untuk yang 1 dengan 2, ada tambahan ‘fast’ bermaksud orang yang menggunakan keyword ini lebih kepada nak dapatkan jawapan yang cepat. Mungkin juga dalam keadaan terdesak untuk dapatkan result yang cepat. Dekat sini, kalau anda ada panduan diet yang siap bagi tahu lagi timeframe bila akan kurus memang akan lebih mudah untuk di jual.

Seperti contoh, dapatkan produk ini untuk kurus dalam masa 2 minggu contohnya.

Nampak macam cepat kan.

Seterusnya… contoh lain, nombor 3, how to lose belly fat.

Yang ini bukan macam how to lose weight, ia lebih khusus pada satu satu tempat iaitu di perut. Ini kalau anda rekomenkan exersice perut memang sesuai. Kalau buat article yang cerita secara general untuk cara diet sahaja memang buat orang yang guna keyword ni akan rasa boring. Sebab mereka nak panduan yang lebih specific.

No. 8, exercise to lose weight pun sama.

Tak perlu sembang tentang pemakanan, focus pada jenis jenis exercise yang ada sahaja. Kalau saya, saya akan kembangkan lagi perbincangan artikel tentang exercise ini kepada ‘cara nak rajin senam’ juga.

Sebab, memang ramai yang dah tahu nak senam macam mana, tapi rajin ke tak, nak kekalkan focus tu yang masalah.

No 10, how to lose weight at home kalau tak silap saya, malas pula nak scroll ke atas. Apa yang anda boleh buat ialah, panduan article atau pun panduan produk yang anda nak jual tu jangan cerita ada gunakan peralatan gym pula. Kebanyakan mereka yang gunakan keyword ni mungkin:

  1. Tiada masa pergi gym
  2. Malas nak pergi gym
  3. Duit tak banyak nak bayar yuran gym
  4. Buat sorang sorang

Pendek kata jenis yang serba kekurangan, jadi anda buatkan article tu gunakan peralatan sekeliling macam kerusi, lantai, pumping, atau apa sahaja yang tak perlukan peralatan mahal. Atau kalau anda nak cadangkan produk juga, rekomen kan yang murah murah dahulu untuk tengok macam mana, diorang beli ke tak.

No 9 – tips to lose weight

Untuk siapa yang guna perkataan ni tips ni lebih kepada nak dapatkan maklumat FREE. Itu sahaja yang saya boleh cakap.

Sekarang no 11 pula, keyword yang paling saya tak sabar nak kongsikan ni.

Ini lah keyword yang paling sesuai kalau nak jual produk macam ebook atau apa sahaja panduan digital. Sebab, ia terus bagi tahu lagi nak ikut program apa supaya boleh diet dengan jayanya.

Anda sendiri pun boleh agak kan, keyword yang lain lain mungkin boleh menjual barang juga. Tapi keyword no 10 lah yang paling terbaik.

TIPS

Kalau anda nak dapatkan lebih kepastian, boleh gunakan harga CPC (cost per click) dari Google adwords sendiri untuk tahu sama ada keyword itu boleh buat duit ke tak.

Lagi tinggi nilai Cost Per Click tu lagi berbaloi lah keyword tersebut. Kalau tak, kenapa orang sanggup bayar mahal untuk dapatkan satu click adwords kan.

Untuk 11 senarai keyword yang saya snap di atas tadi, adalah daripada 200 jumlah keyword yang saya tapis. Bila saya buat kan table, sort kan CPC yang paling mahal di atas, yang paling rendah di bawah macam kat bawah ni..kita akan nampak lebih jelas, kenapa keyword ‘program’ tadi terbaik.

Anda tengok sendiri keyword apa yang antara paling mahal

Sekarang saya bagi contoh niche insurance pula. Niche ni juga antara niche yang paling hangat kat US

Memang car insurance ada carian yang tinggi, sampai 1 juta.

CPC 14.4 dollar

Tapi kalau saya sortkan CPC tu kepada yang paling mahal di atas.

Anda perasan ada banyak keyword ‘quote’ sebab siapa siapa guna perkataan quote ni memang confirm nak sign up. Itu sebab dia lebih berminat untuk cari harga. Kiranya, dah tau dah polisi, dah tahu dah kelebihan semua. Cuma nak dapatkan perbandingan harga sahaja.

Ok?

So, jadikan CPC atau cost per click adwords sebagai salah satu sebab kenapa anda pilih mana mana keyword adalah sangat berguna.

Ini mungkin lebih kepada perkara asas. Untuk lebih advance kalau perlu anda mungkin nak juga dapatkan data yang lebih detail, seperti contoh.

  1. Orang yang search keyword ni biasanya akan ada kelulusan atau tidak, kalau ada kelulusan, mungkin kerja nya baik. Mungkin lebih moden, jadi nak beli internet mungkin lebih arif
  2. Umur berapa – memang setiap keyword ni akan kita boleh specific kan orang yang dalam umur berapa akan gunakan. Seperti contoh, ‘cara nak dapatkan kerja’ – yang ini lebih kepada budak baru habis study, mereka ni mungkin lebih kepada masih lagi tak punya kewangan yang masih kukuh. Jadi kalau anda offer apa apa, jangan kecik hati kalau tak beli.

    Selain tu, untuk keyword yang biasa umur 30 tahun ke atas cari mesti menunjukkan mereka ni sudah ada duit. Jadi nak jual barang mahal sikit boleh la cuba cubaak

  3. Laki atau perempuan
  4. Status single atau tidak

Dan macam macam lagi..

Harap anda buat keputusan yang bijak, tak salah kalau ambil masa sebulan untuk tentukan keyword yang tepat. Yang penting nanti tak menyesal dan rugi masa.

Cara Mengetahui Kata Kunci Yang Banyak Dicari

Untuk mencari sama ada kata kunci/keywords yang kita nak jadikan sebagai keyword focus dalam SEO ada pelbagai cara. Saya akan senaraikan 2 atau 3 daripadanya memandangkan maklumat yang anda cuba nak dapatkan ni agak berat untuk saya kongsikan percuma. haha

1. Guna Google Keyword Planner

Seperti yang saya kongsikan di post yang sudah,saya gunakan Google Keyword Planner ni sudah 7 atau 8 tahun. Memang ini lah satu satunya software yang anda boleh harapkan untuk tahu pasaran untuk niche yang anda nak cuba.

Saya ada buat satu panduan ringkas cara nak gunakan keyword planner ini di sini.

2. Guna Software Berbayar

Sejak akhir 2016, saya memang dah tak guna Google Keyword Planner dah, sebaliknya saya gunakan software ni. Mangools, boleh baca review saya di sana. Software ni murah sahaja, dan jauh lebih baik daripada Keyword Planner ni.

3. jumlah comment + tarikh comment di buat

Ini lagi satu cara, anda pergi mana mana website yang top atau website yang seakan sama niche yang anda cuba nak buat. Dan lihat jumlah comment.

Tapi jangan cari website yang anda fikir sendiri. Sebaliknya mestilah website yang berada di page pertama Google.

Seperti contoh di bawah..

Oh ya, tak semestinya website, kalau comment di Youtube pun ok juga.

Contoh macam video youtube dari Aifa Haziqah ni, di bahagian comment Youtube akan ada function untuk anda tunjukkan comment yang baru atau yang paling top.

Jelas? Kita teruskan lagi..

4. Youtube Views Statistic

Kita masih lagi dengan channel Cik Aifa tadi.

Anda click ….More dan pilih statistic

Dari statistic ini pun kita boleh tahu juga kan.

Ikutkan pengalaman saya, tak semua niche atau bidang yang kita nak niagakan boleh dapat maklumat dari Youtube. Antara niche yang sesuai untuk tengok market nya di Youtube yang saya tahu, adalah masak masak.

5. Reverse engineering.

Dan cara terakhir, orang putih panggil ni sebagai reverse engineering. Tak pasti lah kenapa boleh panggil macam tu, tapi apa yang pasti adalah kita cuba cari mana mana website yang popular dan dapatkan data daripada website yang popular ni, APAKAH KEYWORD YANG MEREKA SUDAH RANKING…

Ok?

Saya biasa gunakan tools daripada SEMRush…

Contoh di bawah…

Dan bila anda click start now button tu, ada macam macam lah maklumat maklumat lain yang boleh tahu tentang website ni.

Dan kalau pergi ke bawah sikit, ada juga maklumat yang kita nak tahu. Iaitu mana satu keyword yang website ini sudah berjaya ranking.

Alright. Untuk sekarang itu sahaja 5.

Saya ada lagi beberapa teknik lain untuk pastikan niche yang saya nak rankingkan website dengan teknik SEO. Tapi untuk sekarang, anda cuba mahirkan 5 teknik asas ini dahulu. Percayalah, dengan tahu 5 benda ni pun anda sudah boleh kata tahu lebih 70% skill atau teknik untuk PENTINGNYA tahu hal hal yang macam ni..